Brnabić i Cvijanović: Most Bratunac – Ljubovija prioritet

543

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da su prioriteti buduće saradnje Srpske i Srbije što brže stavljanje u funkciju novoizgrađenog mosta Bratunac-Ljubovija i graničnog prelaza, kao i zajedničke aktivnosti u sektoru energetike.

Cvijanovićeva je rekla da ju je na današnjem sastanku u Banjaluci, kojem je prisutvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić upoznala da će se tokom aprila voditi intenzivni završni razgovori između BiH i Srbije o graničnom prelazu i njegovoj kategorizaciji.

– O tome smo razgovarali i danas s obzirom na to da su tu rađeni veliki zahvati, izgradnja mosta i prateće infrastrukture, a cijeneći potrebu stanovništva i Srbije i Srpske to je definitivno prioritet – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su danas započeti razgovori o zajedničkim projektima u oblastima u kojima do sada saradnja Srbije i Srpske nije bila toliko vidljiva, kao što je to oblast energetike.

– Jedna od tema koja dolazi na dnevni red je zajednička saradnja i aktivnosti u sektoru energetike, gdje postoji ogromna šansa i potencijal u okviru programa razvoja Podrinja, koji smo davno definisali sa Srbijom. Polako popunjavamo taj prostor različitim turističkim integrisanim cjelinama, razvojem infrastrukture i privrednim aktivnostima koje sve više poprimaju prekogranični karakter – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ostaje potreba da se to popuni važnim strateškim energetskim objektima.

Premijer Srpske je naglasila da je saradnja Srbije i Srpske u prethodnom periodu pokazala najviše domete.

– Mi smo opredijeljeni da na taj način nastavimo da sarađujemo i da naše institucije definišu zajedničke projekte. Ovakvi sastanci su uvijek dobra prilika da se razmijene određene informacije koje se odnose na ukupno stanje u društvu, što smo uradili i danas – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ovom prilikom izrazila zahvalnost Vlade Republike Srpske Srbiji što je prepoznala potrebu čvrstog komunikacionog povezivanja sa Srpskom i što su u tome do sada učestvovali na različite načine kroz podršku značajnim projektima u opštinama Srpske.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da Srpsku i Srbiju vežu specijalne veze, te da Srbija osjeća sve veću bliskost sa Srpskom.

– Izuzetno mi je drago da, zahvaljujući fiskalnim reformama i fiskalnoj disciplini, kao i makroekonomskoj stabilnosti, koju je prethodna Vlada na čelu sa današnjim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uspjela da implementira, danas imamo snažan i stabilan budžet i da smo u mogućnosti da pomognemo Republici Srpskoj, opštinama i građanima sa svim fantastičnim projektima koje Srpska ima – rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da joj je drago da vidi stabilnost u Republici Srpskoj, brzo usvajanje i sprovođenje projekata.

– Nadam se da će to biti budućnost za nas, što više zajedničkih projekata i što više velikih projekata. U tom smislu jedan od trenutnih prioriteta je da otvorimo granični prelaz i pustimo u rad most Ljubovija-Bratunac – navela je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, prioritet je nastavak razgovora o novim energetskim projektima, koju su, prije svega, dobri za zajedničke investicije dvije zemlje, za veću energetsku sigurnost, stabilnost i nezavisnost, za bruto domaći proizvod, kao i za građevinske kompanije.

– To su stvari o kojima ćemo početi da razgovaramo u aprilu zbog čega su danas sa mnom i dva ministra da bi što prije počeli pregovore – rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da joj je zadovoljstvo što kao predsjednik Vlade Srbije može da bude u Banjaluci i da Republici Srpskoj pruži svu moguću podršku.

Sastanku su prisustvovali i ministri Srpske za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, te ministri rudarstva i energetike Srbije Vladimir Antić i zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA