Brčko dobija mural Pavla Vujisića (VIDEO)

990

Šetalište kraj Brke u Brčkom, dobilo je prvi mural. Lik legendarnog glumca Pavla Vujisića, dio je aktivnosti tima Restart Distrikt, koji je podržan od strane USID-ovog projekta u okviru kampanje “ReGeneracija”.

Brčaci pored izrade murala, snimaju i amaterski dokumentarni film, koji govori o suživotu i pomirenju naroda u našoj zemlji.

– Nadamo se da ćemo probuditi svijest jer mladi dosta šute. Nezainteresovani su i onda do izražaja dolaze oni koji pričaju o nacionalizmu, koji nisu upoznati sa situacijama u drugim gradovima, sa kulturom, sa običajima, sa vjerama, nacijama, drugim narodima. Tako da jednostavno su da kažem ograničeni i onda tu dolaze razne predrasude, stereotipi i stvara se ružna slika o BiH – kaže Mirsad Zahirović, aktivista ekipe Distrikt tima

Zahirović ističe da su im na sminanju filma gostovali i učesnici rata. Oni su mladim ljudima prenijeli jasnu poruku, da ne ponove njihove greške i da je mir i poštovanje među ljudima svih pripadnosti najvažnije. Kroz kulturu se može reći mnogo, naglašava i autor murala koji je rađen tehnikom uklanjaja mahovine sa zida.

– Umjetnost sama po sebi je takva da treba da bude nezavisna, da treba da bude humana, okrenuta ka nečemu, nekim ljudskim vrijednostima. Pa poruka jeste slična onome što ovi mladi ljudi rade. Znači, ustanite, radite nešto, potrudite se. budite kreativni, pokažite da možemo – poručuje Lazar Borišev, slobodni umjetnik.

Iako nije gotov, mural sa zida u Brčkom već je postao senzacija na društvenim mrežama. Pozitivni komentari dokaz su da ovakvih dešavanja i projekata treba da bude što više. U okviru projekta “ReGeneracija”, Restart tim iz Brčkog na zidu na šetalištu pored Brke, pored lika Pavla Vujisića, izradiće i mural Mustafe Nadarevića i Borisa Dvornika.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA