Banjaluka: Pitanje bezbjednosti pred gradskim parlamentom (VIDEO)

610

Minutom ćutanja, povodom tragične smrti Davida Dragičevića počela je 21. sjednica Skupštine grada Banjaluka. Događaj koji je uzdrmao grad, među našim sugrađanima, ali i među gradskim parlamentarcima, nametnuo je mnoga pitanja koja se tiču upravo bezbijednosti u najvećem gradu Srpske.

Opozicija je jasna, tačka o bezbijednosti je kompleksna.

– Podržavamo mišljenja građana Banjaluke da je bezbijednost na području grada ugrožena, ali treba sačekati da se završi istraga i podržaćemo jednu tematsku, vanrednu sjednicu Skupštine povodom bezbijednosti vezano za ovu tragediju, ali i za nerazjašnjena ubistva koja su se desila u Banjaluci u periodu od nekih 10 godina – rekao je Predrag Vulin, narodni odbornik.

Na ovu temu gradski parlamentarci su raspravljali više od sat vremena. Ipak, o vanrednoj sjednici treba da se izjasni Kolegijum Skupštine grada.

– Kolegijum, to treba razmatrati po poslovniku, ne možemo to ovako na Skupštini, da se na neki način daju ovakve ili onakve ocjene. Svi imaju neke svoje subjektivne ili drugačije stavove, a mislim da će kolegij, na bazi svega što je danas rečeno, donijeti neke određene odluke – smatra Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Strah među građanima zbog ovog nemilog događaja i te kako postoji i osjeti se na ulicama, ističe prvi čovjek Banjaluke. Ipak, ovo je tragičan događaj, a nipošto tema koja treba da se koriste u bilo kakve političke svrhe.

– Možemo pozvati istražne organe da urade svoj posao. Oni su odmah izašli prvi dan sa određenim nalozima, da li su to uradili na adekvatan način ili ne, to je svakako za diskusiju. Dobro je da je došlo novih inicijativa, da se urade nove istražne radnje – izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Gradonačelnik ističe kako se naši sugrađani pitaju da li je grad siguran za život. Rješenje bi moglo biti postavljanje kamera, ali mišljenja građana su podijeljena.

– Imamo potpuno dvije strane, jedni koji smatraju da je postavljanje prevelikog broja video nadzora kao veliki brat koji će vršiti nadzor, i druge koji smatraju da se time poboljšava sigurnost. Ja smatram da se dozirani video nadzor na kritičnim lokacijama može poboljšati u situaciji bezbijednosti – dodao je Radojičić.

Prvi čovjek Banjaluke naglasio je da će grad u narednom periodu da raditi na studiji modernizacije javne rasvjete, u okviru koje će se razmotriti i postavljanje nadzornih kamera. Pored pitanja bezbijednosti, najviše polemike na 21. sjednici Skupštine grada izazvala je dodjela priznanja“ Ključ grada“ koju bi trebalo da dobiju premijer Republike Srpske Željki Cvijanović i doktor Zoran Talić.

Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA