Banjaluka dobija novi prihvatni centar za beskućnike

517

Beskućnici u Banjaluci dobiće novu kuću. Trenutni prihvatni centar zamijeniće novi i savremeniji, visokog standarda sa 12 ležajeva. Gradnja počinje krajem marta u sklopu Gerontološkog centra.

Radnici kažu da im se svakog dana pojavi novi beskućnik na kapiji, a u prostorijama centra sada boravi njih troje.

Trenutni prihvatni centar za beskućnike je star i dotrajao. Za nekoliko dana bi trebalo krenuti i sa njegovim rušenjem, nakon čega bi počela gradnja novog, većeg doma za beskućnike, javlja ATV.

U Gerontološkom centru kažu da beskućnika ima najviše zimi. Ove godine minus je natjerao sedam banjalučana sa ulica u centar, a nekada ih ima i više. U novom domu žele da im pruže uslove dostojne za život, da ih zadrže i krugu Gerontološkog centra, jer većina se u proljeće vrati na ulicu.

– Čim otopli, oni napuštaju prostorije prihvatne stanice, jer oni uvijek izaberu takav život kakav su imali prije dolaska u naše prostorije, međutim među beskućnicima imamo i povratnika – rekla je koordinator zdravstvene njege Gerontološkog centra Banja Luka Nada Jukić.

Da je neophodan novi funkcionalniji dom, saglasni su i u Centru za socijalni rad. Poručuju da je samo prošle godine, 30 beskućnika pronašlo utočište u Gerontološkom centru. Građani kažu da je Banjaluci potreban još jedan dom, jer svaki dan ulica dobija novog stanara.

Gradnju nove prihvatne stanice plaća Gerontološki centar. Kažu da duže vrijeme izdvajaju novac. Vrata novog doma otvoriće u septembru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA