Analiza: Rad Eko-toplane je tehnički i zakonski nedopustiv!

1180
Eko-toplane

Trenutni način rada banjalučke Eko-toplane je tehnički i zakonski nedopustiv, zbog čega je od nadležnih institucija neophodno zatražiti prekid njenog rada!

Ovo su u detaljnoj analizi rada novog preduzeća zaključili predsjednik Udruženja termotehničara Republike Srpske prof. dr Pero Petrović i glavni projektant Gostimir Radić, zatraživši pri tom eskpertizu kompletnog sistema od strane stručnih institucija, odnosno, katedre za termomehaniku Mašinskog fakulteta.

Petrović, inače diplomirani inženjer mašinstva, u pet tačaka je opisao sve nedostatke Eko-toplane, čiji rad je već sedmicama jedna od glavnih tema u gradu na Vrbasu.

Postrojenje prošlo reviziju, uprkos “minusima”

Na početku analize navedeno je da je glavni mašinski projekat, “Knjiga 5”, prošla reviziju projektantske kuće “Radis” iako u projektnoj dokumentaciji nedostaju tehnološka šema postrojenja toplane, proračun izbora opreme, proračun filterskog postrojenja i multiciklona postrojenja za tretman dimnog gasa, izvod iz termičkog, hidrauličkog i aerodinamičkog proračuna kotlovskog postrojenja, te tehničko rješenje priključenja na Toplanu i saglasnost termoenergetskog inspektora za priključenje vrelovodnog sistema.

Druga tačka je osvrt na činjenicu da je postrojenje Eko-toplane izvedeno i pušteno u probni rad bez ugrađenog sistema za održavanje pritiska, odnosno “Diktir sistema”:

– To nije u skladu JUS M.E6.202 standardom koji definiše sigurnosno tehničku opremu postrojenja za grijanje toplom vodom sa temperaturom razvodne vode od 110 stepeni Celzijusa. Postrojenje se bez ovog ugrađenog sistema nije smjelo pustiti u pogon.

Zatim su “skenirani” kotlovi. Petrović je utvrdio da nije izvršeno mjerenje garancijskih parametara ugrađenih kotlova prema metodologiji propisanoj standardom BAS ISO /IEC 17025:2006, kao i da ložišta kotlova ne posjeduju atestno-tehničku dokumentaciju.

Četvrta tačka govori o činjenici da nije izvršeno ispitivanje parametara otpadnih gasova prema zakonskim okvirima:

– To nalažu Zakon o zaštiti vazduha (Službeni glasnik Republike Srpske 124/11), Pravilnik o ograničavanju emisije zagađujućih materija u vazduh (Službeni glasnik Republike Srpske 85/05), kao i Pravilnik o monitoringu emisije zagađujućih materija u vazduh (Službeni glasnik Republike Srpske 39/05) – napisao je Petrović.

Eko-toplana izbacila 90 tona pepela

Na kraju analize je otkriveno i da je u probnom radu sistema, u drugoj polovini novembra prošle godine, došlo do požara na filterima.

– Od tada vrećasti filteri nisu u funkciji! S obzirom na to da sistem nema ugrađene multiciklone za odvajanje krupnih čestica, od ukupne količine spaljenje sječke od cca 15 520 tona, uzimajući u obzir da je sadržaj mineralnih materija (pepela) do dva odsto u drvnoj bio masi, procjenjuje se da je u atmosferu izbačeno više od 90 tona pepela zajedno sa produktima sagorjevanja – zaključeno je u dokumentu koji su potpisali Petrović i Radić.

Redakcija SrpskaCafea

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA