Amerikanci predlažu “kosovski paket”

1091

Sjedinjene Američke Države su pripremile specijalni “kosovski paket”, koji će u narednim nedjeljama biti predstavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Večernje novosti”, pozivajući se na izvore, navode da Vašington predlaže šira izvršna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština, a ako bi pristala, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU. Ovaj dokument, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa Kosmeta i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.

Radni “kosovski tekst” administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, o kojem bi moglo da bude riječi već prekosutra, kada u Beograd dolazi novi pomoćnih američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, sadrži nekoliko ključnih tačaka.

Jedna od njih predviđa da zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture. Zajednica bi tijesno institucionalno bila povezana sa potredsjednikom vlade samoproglašenog Kosova, koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, a ako Srbija pristane na ovaj paket, bio bi joj omogućen ulazak u EU, dok bi joj SAD garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Sagovornici iz diplomatskih krugova ocjenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak jer je nezadovoljna inertnošću Brisela kada je riječ o kosovskom pitanju. Takođe, u kontekstu neformalne opcije o podjeli Kosmeta, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd preuzme sjever.

List navodi da bi prva posljedica odbijanja “kosovskog paketa” mogla da bude blokada evrointegracija Srbije, odnosno gubitak šanse da postane članica EU. Drugi faktor rizika je, kako se procjenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, prije svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu, koja polako podiže glavu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA