Ako krećete na put, ove putne pravce izbjegavajte

542

Zbog ugaženog snijega na putevima u višim predjelima zapadne i sjeverozapadne Bosne, iz BIHAMK-a vozače upozoravaju na oprez.

Izdvojeni su sljedeći putni pravci: Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Kupres-Šujica, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar i Bosansko Grahovo-Strmica.

Na putnom pravcu Bosansko Grahovo-Resanovci duva jak vjetar koji stvara sniježne nanose. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa se savjetuje pojačan oprez. Posebna pažnja skreće se na puteve u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Takođe u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Vozačima se savjetuje da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Pojačan promet vozila tokom dana očekuje se prema zimskim izletištima i ski centrima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tone na graničnom prelazu Izačić. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA