Zima se ne predaje, stižu minusi i novi snijeg (VIDEO)

798

Januar mjesec je ove godine bioveoma topao, pa su mnogi mislili da će ove godine zima biti blaga i bez mnogo snježnih padavina. Protekli dani pokazali su da to ipak nije istina, a meteorolozi najavljuju da je prava zima tek pred nama.

Nove snježne padavine i temperature do – 17 stepeni Celzijusa očekuju stanovnike RS do kraja ovog i početka narednog mjeseca. Snijeg će ponovo početi da pada već u petak kada bi se u nižim krajevima moglo očekivati i oko 20 centimetara novog snijega, a u višim i duplo više. Povremene padavine očekuju se i u narednim danima, a zbog prisustva hladne artičke vazdušne mase u našim područjima jutarnje ali i dnevne temperature biće dosta niže.

– Kako bude došlo do razvedravanja tako će i jutarnji minusi biti izraženi. To će na početku biti do nekih minus šest pa minus osam međutim početkom i sredinom sedmice, kada razvedri, uglavnom ćemo imati temperature i do minus 13 stepeni u žim predjelima a u višim taj minus može biti značajniji – rekao nam je Igor Kovačić, iz Republičkog hidrometeorloškog zavoda.

U određenim dijelovima Srpske visina snježnog pokrivača dostigla je i do 80 centimetara. Slično stanje je i u nešto višim dijelovima grada Banjaluka. Dežurne službe spremno dočekale udar zime pa su putevi u gradu uglavnom čisti a već se radi i na čišćenju prolaza do dijelova opštine koji su odsječeni.

– Trenutno imamo zahtjeve sa visinskih dijelova grada, Stričići, Pavići, Vilusi i Bronzani Majdan. Tu su padavine preko 70-80 centimetara. Praktično su pojedina sela i zaseoci odjsečeni od grada. Procjenjujemo o kojim dužinama se radi i već u toku dana će naši nadzorni organi dobiti nalog na osnovu odluke gradonačelnika da se i ti putevi pročiste – potvrdio nam je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Banjaluke.

Putni pravci u RS su prohodni, poručuju iz Auto-moto saveza RS. Na određenim dionicama preko planinskih prevoja i na planinama ima ugaženog snijega pa vozačima kao i uvijek preporučuju maksimalan oprez. Na određene dionice ipak treba obratiti dodatnu pažnju.

– Banjaluka-Kneževo-Turbe. Na istoku RS Sarajevo- Sokolac –Rogatica. Zatim Foča-Gacko preko prevoja Čemerno. Znač, vozači treba da obrate pažnju na poledicu i snijeg koji je raskvašen i ugažen – istakao je Milan Koprena iz Auto-moto saveza RS.

Poboljšanje vremenskih uslova očekuju se polovinom marta, ali to, poručuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ne znači kraj zime. Temperature će biti više od onih koje su najavljene za narednu sedmicu ali i dalje možemo očekivati padavine.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA