Zašto su ženske ruke zimi hladnije od muških?

606

Naučnici tvrde da su ženske ruke, u ovo doba godine, hladnije od muških. Zbog toga bi žene i djeca trebalo da, tokom zime, češće drže ruke u džepovima ili da nose rukavice budući da imaju manje mišićne mase koja generiše toplotu i održava tjelesnu temperaturu.

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu testirali su dobrovoljce držeći njihove dlanove tri minuta u ledenoj vodi. Ruke onih koji su imali više mišića ugrijale su se znatno brže, pokazali su snimci termalne kamere.

Ovo otkriće iznenadilo je stručnjake, pošto se pretpostavljalo da je mast važnija kod zagrijavanja hladnih ruku. Naučnici su smatrali da se masne ćelije ponašaju kao izolator, ali su mišići ti koji imaju ključnu ulogu u održavanju toplote tijela.

Glavna autorka studije, koju je radio tim bioloških antropologa, Stefani Pejn kaže da je “svijest o efektima tjelesne kompozicije” na to koliko su nam hladne ruke od presudnog značaja.

Ova studija, objavljena je u časopisu American Journal of Physical Anthropology, prva je koja je uspjela da navede 114 dobrovoljaca, starih između 18 i 50 godina, da potope svoje ruke u ledenu vodu.

– Ruke imaju veliku površinu u odnosu na zapreminu, što predstavlja izazov kada je održavanje toplotne ravnoteže u hladnim uslovima. Tijelo je nevjerovatan dinamičan sistem koji korisiti mišiće da generiše i održava tjelesnu toplotu, uključujući i ruke – zaključuje Pejnova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA