Uručeni sertifikati za buduće deminere (VIDEO)

658

U sjedištu Republičke uprave Civilne zaštite RS uručeni su sertifikati polaznicima osnovne obuke deminiranja, posebno ako se ima u vidu da je više od jedan odsto teritorije RS još uvijek zagađeno minama.

Zna se da su do sada 233 osobe smrtno stradale od mina, a procjenjuje se da ih je njihovim prisustvom ugroženo oko 10 odsto stanovništva Srpske. Upravo zbog toga je dragocjeno znanje što više ljudi koji mogu pomoći na terenu u slučajevima koji zahtijevaju hitnu reakciju.

– Da pomognem ljudima koji su u opasnosti od mina. Postoji dosta područja koja su minirana i nadam se da ćemo mi našim znanjem doprinijeti da se to riješi – rekla je polaznik obuke osnovnog deminiranja Desa Petrovski.

– Kurs je trajao tri sedmice i nadam se da će mi koristiti. Naučio sam sve osnovno, iznenadio se profesionalnim pristupom predavača i stekao sam dobro znanje – dodao je polaznik obuke osnovnog deminiranja Dejan Marković.

Osnovni kurs deminiranja u Republičkoj upravi Civilne zaštite završilo je 17 polaznika. Od njih se očekuje saradnja na terenu, a kako dolaze iz različitih dijelova Republike Srpske, sigurno je da će tako i biti, mišljenja je rukovodstvo Civilne zaštite.

– Nastojali smo da uglavnom one lokalne zajednice koje su opterećenije budu zastupljene, ima polaznika iz Zvornika, Doboja… Njihov zadatak je da nastave saradnju na ovom problemu sa RU CZ. Oni su ti koji će na terenu moći da nam pruže što kvalitetniju sliku i informaciju, kako bi mi izašli što spremniji da radimo – kazao je direktor RU CZ Republike Srpske Mile Međed.

Svakodnevno se materijalni kapaciteti Republičke uprave Civilne zaštite šire, pa su tako danas predstavili 60 novih deminerskih uniformi, tri putnička automobila i jedno kombi vozilo. Sve ovo obezbijeđeno je iz vlastitih sredstava.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA