Uhapšen direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo

611

U operativnoj akciji “Balkan” na području Kantona Sarajevo uhapšene su dvije odgovorne osobe Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Jedan od privedenih je Nermin Drnda, direktor Direkcije.

– Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage započeli sa realizacijom operativne akcije “Balkan” na području Kantona Sarajevo, a u vezi sa krivičnim djelima “Primanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 380., “Davanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 381., “Zloupotreba položaja i ovlaštenja” iz člana 382. st. 1. i 2., te “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine – saopšteno je iz Federalne uprave policije.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Opštinskog suda u Sarajevu, Federalna uprava policije vrši pretrese na šest lokacija na području Kantona Sarajevo.

– Vršimo pretrese dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatne sefove u banci. Slobode su lišena dva odgovorna lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, N. D. (52) i H. D. (52) koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima. Radi se osobama koji su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih lica više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija.- saopšteno je.

– Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Dedović osumnjičeni su da su od sredine 2016. do kraja 2017. od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri odsto procenta novca od naplaćenih faktura – rečeno je za Klix.ba iz Tužilaštva KS.

Do sada su prilikom pretresa privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Po okončanju pretresa biće izvršena kriminalistička obrada nad osobama koje su uhapšene nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Iz Federalne uprave policije naglašavaju da je značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA