U Srpskoj prijavljeno 13 slučajeva gripa

645

U Republici Srpskoj do sada je prijavljeno 13 slučajeva gripa, a od 22. do 28. januara domovi zdravlja prijavili su 2 630 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 1 112 oboljenja sličnih gripu što je porast u odnosu na prethodnu sedmicu i uklapa se u očekivani trend za ovaj period, navode iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Nadzor nad influencom za sezonu 2017/2018. godina počeo je 2. oktobra, a biće završen sredinom maja.

– Od početka praćenja sezone, registrovano je ukupno 33 814 akutnih respiratornih infekcija i 10 936 oboljenja sličnih gripu – ističu u Institutu.

Prema uzrasnoj strukturi, najveći broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu je kod predškolske djece do četiri godine starosti i školske djece od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina.

– Najviša stopa oboljenja sličnih gripu je u regiji Banjaluka, zatim Istočno Sarajevo i Trebinje, a najniža u regiji Bijeljine – navode iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

U bolnicama Republike Srpske je od 22. do 28. januara prijavljeno osam slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koji zahtijevaju hospitalizaciju, a od početka sezone ukupno 51 ovakav slučaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA