Tači: Sud za zločine OVK je “nefer”, ali Zapad ga hoće

461

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je da je osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK “nefer”, ali da je odluka Kosova da održi partnerstvo sa Zapadom.

Kako je naveo, kosovske vlasti su “preuzele određene odgovornosti i obaveze” i “ispuniće ih u skladu sa postignutim sporazumima”, piše Koha.

– Donijeta je odluka da održavamo svoje strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO – rekao je Tači govoreći na sjednici kabineta vlade na kojoj je obilježena deseta godišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Zapadni partneri kosovskih vlasti su u nekoliko navrata javno zaprijetili da će “Kosovo ostati izolovano” ukoliko se nastave pokušaji da se blokira osnivanje i rad Specijalnog suda.

Tači je, sjedeći pored kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ministrima i saradnicima rekao i da “dijalog sa Srbijom ulazi u posljednju fazu procesa”.

– Radimo na tome da postignemo konačan dogovor, koji implicira normalizaciju odnosa i međudržavno pomirenje. Nema sumnje da smo mi primjer za mir i pomirenje, primjer da dijalog gradi bolje odnose za sve – rekao je Tači.

Takođe, rekao je da je ovo pravi trenutak da EU potvrdi da čitava jugoistočna Evropa pripada EU, a ne “druge ideologije koje narušavaju vrijednosti i principe Zapada”.

Njegove riječi su u skladu sa intervjuom koji je dao prošle nedjelje, kada je rekao da je ovo godina u kojoj se može postići “istorijski dogovor Beograda i Prištine” i da će uslijediti decenije neizvjesnosti ukoliko se to ne desi 2018. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA