Sredstva za čišćenje štete plućima kao i cigarete!

563

Studija je pokazala da kapacitet pluća mnogo brže opada kod žena koje čiste kod kuće, a još ugroženije su one koje rade kao čistačice. Takvi rezultati nisu primijećeni kod muškaraca!

Svakodnevno korišćenje sredstava za čišćenje plućima šteti isto kao da ste popušili 20 cigareta tog dana, pokazalo je istraživanje.

Druga studija pokazala je da sredstva za čišćenje uzrokuju polovinu ukupne zagađenosti vazduha u gradovima.

Prvo istraživanje, sprovedeno u Norveškoj, otkrilo je da kapacitet pluća znatno brže opada kod žena koje čiste kod kuće, a još brže kod onih koje rade kao čistačice. Takođe, one i češće obolijevaju od astme.

Sa druge strane, isti uticaj sredstava za čišćenje na pluća nije primijećen kod muškaraca.

– Hemikalije za čišćenje vrlo izvjesno nanose značajnu štetu vašim plućima – kaže profesorka dr Sesil Svons sa Univerziteta u Bergenu.

Ona dodaje da je za čišćenje najčešće dovoljno brisanje vlažnom krpom od mikrofibera.

Odvojena studija sprovedena u Los Anđelesu otkrila je da je 50 odsto zagađenja vazduha u tom gradu uzrokovano farbama, pesticidima, izbjeljivačima i parfemima.

Dr Samanta Voker kaže da su rezultati studije sprovedene u Norveškoj “duboko zabrinjavajući”.

S obzirom na štetnost sredstava za čišćenje, gledajte da njihovu upotrebu izbjegnete kad god možete.

Prašinu čistite mokrom krpom, kuhinjske površine sirćetom ili alkoholom, a kada nešto treba da “izribate”, napravite mješavinu od sode bikarbone i limuna, ili sode bikarbone, sirćeta i vode.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA