Sindikati traže ocjenu ustavnosti Zakona o željeznicama RS

565

Predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske Milijan Marković najavio je danas da će pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti Zakona o željeznicama RS.

– Zakon je za sindikate neprihvatljiv – rekao je Marković i pojasnio da se u primjeni zakona pojavio ozbiljan problem, jer radnici koji su radili prije rata u Sloveniji i Hrvatskoj ne mogu ostvariti puno pravo na starosnu penziju sve dok ne navrše 65 godina starosti.

Smatra da su ovi radnici time dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge njihove kolege.

Na sastanku s ministrom saobraćaja i veza RS Neđom Trninićem su izrazili nezadovoljstvo, kako je naveo, jer sindikalci nisu uključeni u proces nove sistematizacije u ovom javnom preduzeću, u kojem je u toku proces restrukturiranja.

Kazao je i da su nezadovoljni jer se ne ukidaju radna mjesta u administraciji, već tamo gdje je neophodna radna snaga na željeznicama.

Marković je naveo da je od 3 100 radnika na Željeznicama RS taj broj već sada smanjen za oko 300, prirodnim odlivom, te da nisu zadovoljni ponuđenim naknadama za dobrovoljni odlazak u penziju.

Sindikalci traže da te naknade budu 240 evra za svaku godinu radnog staža na Željeznici. Trenutno im se za 18 i više godina staža nudi 12 prosječnih plata, što je, kaže Marković, malo, imajući u vidu visinu zarada koje su ispod 600 KM.

Resornom ministru su prenijeli i stav da sindikalci moraju da budu uključeni u proces restrukturiranja, što, kažu, sada nije slučaj, jer to ne želi uprava ovog preduzeća.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA