Set Zakona o akcizama u skladu sa Ustavom

503

Ustavni sud BiH odbio je danas zahtjev 19 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti seta zakona o akcizama jer je utvrdio da su oni u skladu sa Ustavom BiH.

Iz Ustavnog suda BiH je saopšteno da je utvrđeno da su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH u skladu sa Ustavom BiH.

Apelanti su kao razloge za ocjenu ustavnosti naveli proceduru i način njihovog usvajanja jer su u Predstavnički dom upućeni iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri, dakle bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Sporno je i što su zakoni usvojeni u različitim tekstovima.

Apelacijom je traženo da Ustavni sud BiH do donošenja konačne odluke o setu zakona o akcizama donese privremenu mjeru, odnosno da do tada obustavi njihovu primjenu.

Ključna izmjena modifikovanog zakona o akcizama odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju putarine.

Za zakon, odnosno povećanje akciza glasala su 22 poslanika, dok je 20 bilo protiv.

Za set zakon o akcizama, odnosno putarinama, glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dok su protiv bili članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar, te poslanici BPS-a i A-SDA.

Ustavni sud BiH je na današnjoj plenarnoj sjednici odbio zahtjev Okružnog suda u Banjaluci (sudija Blagoje Dragosavljević) za ocjenu kompatibilnosti Zakona o radu Srpske sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zaključeno je da je taj zakon kompatibilan sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom, budući da njegova odredba sama po sebi nije nejasna, te da ograničenja koja se njom uspostavljaju nisu nerazumna u smislu ostvarivanja same suštine prava na pristup sudu, odnosno ne predstavljaju pretjeran teret za radnike, već upravo služe ciljevima pravne bezbjednosti i primjerenog sprovođenja pravde.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je član 201 stav 4 Zakona o radu Republike Srpske u skladu sa članom II/3e) Ustava BiH i članom 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Okružnog suda u Banjaluci (sudija Blagoje Dragosavljević) za ocjenu kompatibilnosti Zakona o parničnom postupku sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH smatra da odredbe ovog zakona ne pokreću pitanja u vezi sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, imajući u vidu činjenicu da se sloboda izražavanja, te zaštita koju u tom smislu daje Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ne mogu poistovijetiti sa specifičnim procesnim zahtjevima iz Zakona o parničnom postupku, koji su propisani s ciljem ispunjenja određenih principa, kao što su efikasnost postupka ili suđenje u razumnom roku.

Ustavni sud BiH utvrdio je da su članovi 182 stav 1, 208 stav 2 i 433 stav 1 Zakona o parničnom postupku u skladu sa članom II/3e) Ustava BiH i članom 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju Notarske komore Federacije BiH (FBiH) i 105 notara članova te komore podnesenu protiv presude Ustavnog suda FBiH 2. decembra 2015. godine zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici biće dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internet stranici Ustavnog suda BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA