Radojičić predlaže da cijena autobuske karte bude 1,80 KM

649

Prijedlog grada Banjaluka je da se karte u gradskom prevozu povećaju u prosjeku sedam odsto i on će biti upućeno na potpisivanje prevoznicima.

Ovo je poručio gradonačelnik Banjaluka Igor Radojičić, dodajući da bi novi cjenovnik trebao stupiti na snagu od marta. Dodao je da po ugovoru koji postoji između grada Banjaluka i privatnih prevoznika, a koji je potpisan 2016. godine, postoji obaveza povećanja cijena ukoliko dođe do korekcije cijene goriva veće od 15 odsto.

– Pošto je po tačno utvrđenoj metodologiji na benzinskim pumpama u tačno određeno vrijeme došlo do povećanja cijena od 19,66 odsto, grad je ušao u pregovore sa prevoznicima oko nivoa povećanja cijena. Ono što je naš prijedlog, a ja očekujem da ga prihvate prevoznici, je da se cijene povećaju u prosjeku za sedam odsto, manje od onoga što su prevoznici predložili – objasnio je Radojičić.

Dodao je da se treba imati u vidu da postoji čitava tabela različitih korisnika, gdje su različite cijene.

– Dakle, postoje gradske i prigradske linije, kategorije penzionera, porodice poginulih, ratnih-vojnih invalida, studenata, đaka, radnika. Naš prijedlog je diferencirana promjena cijena za najugroženije kategorije, što znači da one koje su koštale 13 KM da se ta cijena ne mijenja, a kod ostalih u zavisnosti od kategorije – objasnio je Radojičić, uz konstataciju da će cijena dnevne karte biti povećana sa 1,60 KM na 1,80 KM.

Po novom cjenovniku, mjesečna radnička karta najvjerovatnije će koštati 44 KM. Cijena đačke, odnosno studentske mjesečne karte, koja sada iznosi 28 KM, trebalo bi da bude 30, dok bi penzionerska poskupjela sa 13 na 14 maraka.

Prevoznici su 11. februara u Gradsku upravu predali zahtjev za promjenu cjenovnika, u kojem traže povećanje cijene karata za 12 do 15 odsto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA