Predat odgovor na Upitnik, Srpska očekuje jednak tretman

485

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uručio je, u Sarajevu, odgovore na Evropski Upitnik Žan-Klodu Јunkeru. Predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je prisutvovao ceremoniji, rekao je da je Upitnik rezultat mehanizma koordinacije, i da od Evropske komisije očekuje jednak odnos prema odgovorima koje je dostavila Republika Srpska.

Skoro 15 mjeseci prikupljani su odgovori na 3 242 pitanja. Tokom složenog procesa mehanizma koordinacije, u kojem je učestvovalo čak 1 100 institucija svih nivoa vlasti, Upitnik je konačno kompletiran.

U elektronskoj formi uručen je predsjedniku Evropske komisije. Bh. zvaničnici nadaju se da će to ubrzati dobijanje kandidatskog statusa.

Žan Klod Јunker, predsjednik Evropske komisije, rekao je da je danas važan dan za BiH i EU i da BiH i EU idu zajedno dalje.

– BiH u svojim rukama ima evropski put – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović i dodao da sada možemo da prestignemo i susjede.

Bez mehanizma koordinacije ne bi se došlo do usaglašenih stavova u Upitniku. Ipak, postoje neka pitanja na koja su dati dupli odgovori, sa nivoa BiH i Republike Srpske.

Predsjednik Srpske od Evropske komisije očekuje da ih jednako tretiraju.

– To je specifičnost BiH i moram da kažem svima koji danas kažu da je svečani dan, ja ih upozoravam da očekujem da će podaci koje smo mi dali i vezi popisa i drugo morati biti uvaženi. Ukoliko se to ne desi smatraćemo da smo od početka bili prevareni – rekao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Obraćajući se poslanicima i delegatima oba Doma PS, Јunker je rekao da je evropska perspektiva BiH nije u pitanju. Јačanje demokratije, borbu protiv korupcije, vladavinu prava i sprovođenje presuda sudova istako je kao ključne obaveze na evropskom putu.

Poslanici i delegati ohrabreni porukama evropskog zvaničnika, ali većina oprezna u ocjeni da je riječ o istorijskoj posjeti.

Za Republiku Srpsku najvažnije da je Upitnik nastao kao rezultat mehanizma koordinacije

– Mi iz RS bićemo oprezni kada je u pitanju jedan glas iz BiH. Ono što je veoma važno, bez čega nema napretka BiH ka EU, jeste da RS u skladu sa ustavnim nadležnostima i mehanizma koordinacije bude vidljiva – ističe Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

– Јedan glas ne znači nikaklvu centralizaciju: Jedan glas znači mehanizam koordinacije i usaglašene odgovore koji idu u Brisel – navodi Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a.

Očekivano, hrvatski političarima posebno je godila Јunkerova poruka da BiH mora da provede odluku US BiH u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

Predaju Upitnika i jednodnevni boravak evropskih zvaničnika u Sarajevu pojedini poslanici okarakterisali su kao istorijski trenutak za BiH, dok su neki primjetili da će vrlo brzo iz Brisela stići zahtjev za pojašnjenje pojedinih odgovora.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedfavajućeg Predstavničkog dfoma Ps BiH, navodi da je danas značajan dan za BiH i ocjenjuje Јunkerov govor kao ohrabrujući.

A dometi posjete evropskih zvaničnika tek će biti analizirani.

Međutim, već sada se može reći da smo ostali bez konkretnog roka u pogledu kandidatskog statusa i konačnog prijema BiH u EU.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA