Pravilnik o demantovanju

1336
Goran Dakić
Goran Dakić je banjalučki pisac i novinar Dnevnog avaza. Objavio romane „Dalj“ i „Petodinarke“.

Prije nekoliko godina mrčio sam hartiju o Fondu „Dr Milan Jelić“, o stipendijama i rang-listama. Slao sam pitanja, uporno, iz dana u dan, ali odgovora nije bilo.

Dobio sam broj portparola, pozvao ga, predstavio se i rekao zašto zovem, a on mi je kratko odbrusio: „Nemam vremena da odgovaram na vaša pitanja!“

Pustio sam tekst sa bahatom izjavom beskorisnog službenika, a onda je, nakon dan-dva, na adresu redakcije stigao demantij u kojem se ne poriče ništa osim navedene rečenice. Dopis je, dabome, završio gdje mu je i mjestu – u kanti za smeće, ali je prava šteta što tamo nije završio i onaj ko ga je potpisao.

Nekoliko godina kasnije stvar je bila još delikatnija. Na telefon se javila sekretarica direktora Pedagoškog zavoda RS i rekla kako nikoga u ustanovi nema. Kako nema, aman, ženo? Nema, veli ona, trećina radnika je na terenu, trećina na godišnjem, a trećina na sastancima. Kada sam tako i napisao, javio se direktor i tražio demantij. Čega? Sekretaričine izjave.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obavijestilo je prije nepar dana sve fakultete u Republici Srpskoj, Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Institut za genetičke resurse RS da od sada izbjegavaju sve naučno-stručne konferencije na nivou BiH. Prema analizama resornog ministarstva naučni kadar RS učestvuje na konferencijama na kojima se negira nadležnost Republike Srpske u oblasti visokog obrazovanja. Tako stoji u dopisu, tako je i objavljeno. I šta biva?

Šef Kabineta ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Novica Mitrović nije zadovoljan objavljenom viješću i traži prostor za dodatno objašnjenje. Demantuje li da je dopis poslan? Ne demantuje. Demantuje li sadržaj dopisa? Ne demantuje. Šta onda objašnjava? Da je sve tako kako se veli, pa još i pride.

Mitrović smatra „nelogičnim da neko predstavlja ustanovu u kojoj radi, a da prethodno, sa rukovodstvom te ustanove, nije usaglasio stav niti je nakon ovih skupova informisao rukovodstvo svog fakulteta, odnosno univerziteta sa eventualno predloženim zaključcima“. Slučaj je namjestio tako da ne vjerujem ministarstvima, pa neću ni Mitrovićevom.

Ako je ministarstvo, kako navodi Mitrović, došlo do saznanja da pojedini profesori bez saglasnosti dekana ili rektora učestvuju na različitim konferencijama, okruglim stolovima i u različitim projektima iz resora obrazovanja, onda je red da se kaže koji su to profesori ili bar na kojem fakultetu predaju. Ili je, možebiti, cijeli dopis poslat samo zato što nečija žena ili brat od strica nisu pozvani na kakav naučni skup?

I kojim je pravilnikom regulisano da se profesori moraju javljati dekanima ukoliko žele na naučni skup? Nema šta Mitrović to da smatra logičnim ili nelogičnim – to je stvar procedure. Ne idu pojedini profesori na naučne skupove da bi rušili Republiku Srpsku; to je ideja dostojna Karganovića ili Ljepojevića. I šta će se uopšte desiti kada profesori prijave fakultetima zaključke sa naučnih skupova? Poništiće im se radovi? Brisaće se njihovo učestvovanje?

U Pravilniku o postupku i uslovima izbora nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci stoji da su bliži uslov za izbor nastavnika i saradnika, između ostalog, „uvodno predavanje na naučnom skupu međunarodnog značaja“, „uvodno predavanje na naučnom skupu nacionalnog značaja“, „naučni rad na skupu međunarodnog značaja“…

Paranoja je u nas isuviše jaka, pa će preko noći biti da su jedini relevantni naučni skupovi na kojima se ne ruši Republika Srpska samo oni u Banjaluci, Beogradu i Moskvi. S jedne strane, skupovi prema pravilniku nose osam, šest i pet bodova, a prema Mitrovićevom nelogičnom rasuđivanju oni su prazan skup.

Demantij dolazi iz glave, ne iz gaća. To je, uostalom, sve što sam htio da kažem.

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA