Potvrđen kreditni rejting: BiH je umjereno zadužena

534

Međunarodna agencija za ocjenu državnog kreditnog rejtinga “Moody's Investors Service” potvrdila je kreditni rejting BiH koji glasi “B3 sa stabilnim izgledima”.

U prilog potvrđenom kreditnom rejtingu analitičari agencije “Moody's” ističu stabilan ekonomski rast BiH, iako strukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utiču na ekonomsku snagu BiH.

Analitičari navode da je BiH umjereno zadužena i s relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi.

Analitičari komentarišu da trenutna politička nestabilnost ne doprinosi efikasnosti u donošenju i provođenju odluka, a to posebno utiče na provođenje dogovorenog programa reformi.

Ocjena “stabilnih izgleda” zasnovana je na očekivanju da će BiH nastaviti ispunjavati uslove, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za povoljno spoljne finansiranje koje će omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć za postepeno provođenje reformske agende.

Takođe, “Moody's” očekuje da će vlasti nastaviti napredak u vezi s EU integracijama, naročito u svetlu nedavno objavljene strategije Evropske komisije za zapadni Balkan, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA