Poljoprivrednici: Prvi put zadovoljni poslije sastanka sa Vladom (VIDEO)

759

Agrarni budžet je povećan sa 60 na 71 milion maraka, odlučeno je na sastanku predstavnika Vlade i poljoprivrednika Srpske. Pravilnik o povećanju će stupiti na snagu kroz desetak dana. Po prvi put su, kažu poljoprivrednici, zadovoljni izašli sa satanka.

O prethodnom periodu i neisplaćenim podsticajima nisu govorili. Sada je po svemu sudeći bilo najvažnije pohvaliti Vladu.

– Mi smo bili zadovoljni što je sve ono naše što smo mi željeli i predlagali u Pravilniku, dobrim dijelom da je to usvojeno i po prvi put da smo svi izašli danas zadovoljni – rekao nam je Dragoja Dojčinović, predstavnik Udruženja voćara RS.

Sličnog stava je bio i njegov kolega iz Udruženja proizvođača tovne junadi, Goran Mitrović.

– Naravno da smo ove godine puno zadovoljniji nego prethodnih godina. Povećao se obim podsticaja. Došlo je do izražaja da se za sve grane poljprivrede izdvoji više novca za podsticaje – kaže Mitrović.

Vladajući su poručili i da će ukupna ulaganja za poljoprivrednike preći 200 miliona sa podsticajima. U narednom periodu će raditi i na rehabilitaciji sela, koja su kažu zapostavljena u Srpskoj.

– Sve češće čujemo, kada dođemo negdje na teren, da je sve manje radnika u poljoprivredi i da je sve teže raditi u poljoprivredi i dolazimo u situaciju da na selu nema ko da radi, a sa druge strane imamo koncentraciju u gradu koja vrši pritisak, a nije adekvatan sa mogućnosti zapošljavanja – izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

– I da podsjetim da smo obećali proizvođačima da ukoliko dođe do usvajanja Zakona o akcizama, to će se reflektovati kroz dodatnih 10 miliona i mi smo na ovaj način izvršili tu obavezu – dodala je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Na sastanku su se usaglasili i da se uvoz treba spriječiti. Uvozom svakakve robe se ugrožava rad domaćih proizvođača, rekli su poljoprivrednici.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA