Politika i religija: Kojem se bogu mole birani i imenovani?

958
Politika i religija

U šta vjeruju političari? U Boga ili u novac? Ili je novac njihov bog? Ako vjeruju u Boga, zašto toliko vole novac? Kakav je odnos političara i religije?

U danima predizbornih histerija i velikih praznika političari vole da se slikaju ispred crkava, katedrala i džamija. Mahom svi tvrde da su vjernici i da poštuju tradiciju, ali malo ko među njima zna koliko ima jevanđelja i kako se zove melek koji prenosi Alahove poruke.

grigorije-dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik godinama je u više nego dobrim odnosima sa episkopom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem. Koliko je snažan spoj svetog i profanog u njihovom slučaju najbolje su osjetili novinari.

– Ja poštujem tradiciju i vjeru. Da, ja sam pravoslavni vjernik – rekao je Dodik za SrpskaCafe.

Ništa duži nije bio ni šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković koji je, loveći većinu po restoranu za usvajanje zapisnika, nervozno odgovorio:

– Vjerujem, vjernik sam. Eto – rekao je Višković.

Poslanik Napredne Srpske koji djeluje u Klubu PDP-a Adam Šukalo kaže da je vjernik, ali ne zna koliko ima jevanđelja.

– Koliko ima jevanđelja? Samo da izbrojim? Trebalo bi biti 12? Nije? Dvanaest je apostola. Onda bi ih trebalo biti manje… Šest? Nije ni šest, je li? Ne mogu tačno reći – rekao je Šukalo.

Šukalo dodaje da za njega vjera predstavlja način života. Dodaje da je vjernik po rođenju i da vjeru nosi duboko u sebi.

Adam Šukalo
Adam Šukalo

– Vjera je pokretač svih mojih životnih aktivnosti. Bilo da su lične ili javne. Vjera je moj izvor energije i životne motivacije – kazao je Šukalo.

Ministar pravde RS Anton Kasipović je agnostik. Kasipović kaže da poštuje vjeru i vjerujuće i dodaje da je to pitanje ljudske slobode i karaktera.

– To je pitanje poimanja stvarnosti i sebe. Agnostik sam iz uvjerenja. Takav je moj odnos prema stvarnosti i realnosti. Na kraju krajeva, zaista mislim da je bitno omogućiti da svako od nas svijet oko sebe doživljava na način kako on misli da je najbolje i za njega i za ostale. Išao sam osam godina na vjeronauku, ali sam, uprkos tome, agnostik – rekao je Kasipović.

Poslanik Koalicije Domovina Admir Čavka je takođe vjernik, ali se, kaže, ne opterećuje imenima i nazivima.

– Ja vjerujem u Boga. Njegovo ime nije bitno. Ja ga zovem jednim imenom, neko drugi ga zove drugačije. To je sve – kazao je Čavka.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je ateista. Kaže  da je to ponijela „iz kuće“.

Ministar industrije, energetike i rudarstva i prvi socijalista Republike Srpske Petar Đokić takođe je vjernik. Pitali smo ga da li socijalizam i vjera idu zajedno. Đokić veli da idu i „ne da reći“ da može biti drugačije.

petar đokić

– Što ne bi išli zajedno? Zašto da ne mogu? Niste u pravu, niste dobro upućeni. Ja sam pravoslavni vjernik i bez problema mogu to da pomirim sa političkom orijentacijom. To je programski, na poseban način, opisano u okviru programa Socijalističke partije – kazao je Đokić.

Predsjednik NDP-a i bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić sopstvenu vjeru konstatuje u procentima.

– Deset posto sam vjernik. Na skali od jedan do sto – deset posto sam vjernik, a ostalih devedeset postao sam građanin. U osnovi sam vjernik i uvažavam vjeru, ali ne živim religiozno – rekao je Čavić.

Dodaje da mu to nije smetalo u komunikaciji sa vjerskim zajednicama dok je bio predsjednik Republike Srpske.

cavic

– U moje vrijeme je napravljen ozbiljan pomak u komunikaciji sa vjerskim zajednicama. Na moju inicijativu banjalučkoj biskupiji je vraćen objekat u kojem se danas nalazi katolička gimnazija. Pored Osnovne škole „Dositej Obradović“ nalazio se stari objekat koji je prije rata bio u vlasništvu Islamske zajednice. Vraćen je medžlisu IZ Banjaluka. Bila su to vremena kada to nije bilo jednostavno uraditi – istakao je Čavić.

Nije samo Đokić spojio nespojivo. Poslanik SNSD-a Nataša Radulović je profesor matematike, ali vjeruje u Boga. Kako profesor matematike vjeruje u Boga?

– Lako. Kao dijete oficira, generala one države, nisam znala ni šta je Božić, ni šta je Vaskrs. Ni šta je slava. Nije se slavilo. Onog momenta kada je došao rat i kada si vidio šta se radi, a nijesi tako odgajan i nijesi tako rastao, tad shvatiš đe pripadaš. Nijesi ti kriv što je neko rođen kao Srbin ili Hrvat ili Arapin. Ali da bi poštovao tuđe moraš da poštuješ svoje. I tad počneš da poštuješ svoje. Matematika je majka nauka i matematika je logika, pa logički završimo i zaključimo stvari – zaključila je logički Radulovićeva.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA