Plin za domaćinstvo (ne) podliježe Zakonu o akcizama?

738

Konačno je jasno pod kojim uslovima se može vršiti promet plina za domaćinstvo u BiH. Problemi su nastali početkom februara kada je na snagu stupila izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

Jasno je bilo da se za plin koji se ne koristi kao pogonsko motorno gorivo ne plaćaju putarine, ali je do zabune došlo zbog izjave o namjeni plina i prodaji krajnjem kupcu. Uputstva iz Uprave zbunila su mnoge, a jedno od glavnih pitanja je bilo ko su to krajnji kupci. Sastanak predstavnika Uprave i Udruženja plinara BiH donio je odgovore.

– Mi smo ovim dodatnim uputvom pojasnili da su praktično punionice krajnji potrošači. U smislu da kada se plin napuni u boce i kada se dalje prodaje krajnjem kupcu da je tu krajnja potrošnja i da nema potrebe obračunavanja putarine jer se radi o plinskim bocama za domćinstvo – rekao nam je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Uvoznici, distributeri i punionce ipak moraju voditi evidenciju o prodaji plina fizičkim licima. Sada kada je jasno ko je krajnji kupac riješena je zabuna da je potrebno identifikovati i fizička lica koja kupuju plin za domaćinstvo.

Ukoliko se prilikom kontrole prodaje plina za domaćinstrvo otkriju određena odstupanja, reagovaće se u zavisnosti od količine plina, poručuju iz Uprave.

– Naravno da će naši inspektori ukoliko tako nešto otkriju izvršiti obračun te putarine uz zatezne kamate. U ovisnosti naravno od količine plina za koji se utvrdi neregularno, ovisiće i određene sankcije. Dakle da li će se tu raditi o prekršaju ili eventualno ukoliko se bude radilo o nekim većim količinama, radiće se dakle o postojanju sumnje da je eventualno počinjeno i krivično djelo – dodao je Kovačević.

Cijena plina za domaćinstvo je, iako se za njega ne plaća putarina, porasla pa je tako krajem januara plinska boca za domaćinstvo koštala oko 18 odsto manje nego sad. Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS poručuju da domaći distributeri naručuju plin od rafinerija iz okruženja koji cijenu formiraju na osnovu stanja na svjetskom tržištu ali i pod drugim uticajima.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA