Pilić za SrpskaCafe: Novi format Dejvis kupa je sramotan!

782
Pilić
Nikola Pilić izrazio žaljenje što je i u "bijelom sportu" novac potpuno preuzeo kontrolu

Proslavljeni teniski stručnjak Nikola Pilić tvrdi da je novi format Dejvis kupa, koji bi mogao zaživjeti već od 2019. godine, sramotan!

Petostruki osvajač popularne “salatare” sa Njemačkom, Hrvatskom i Srbijom ogorčen je revolucionarnom promjenom koja će prestižno sezonsko nadmetanje pretvoriti u komercijalni turnir “spakovan” u svega desetak dana.

Svjetsko ekipno prvenstvo trebalo bi se održavati u novembru, na jednoj lokaciji, sa dva singl meča i jednim dubl duelom. Promjena je uistinu dramatična i kosi se sa svime što Dejvis kup, kao jedno od najstartijih sportskih takmičenja na planeti, predstavlja.

Novak Đoković

NiN

Nikola Pilić se osvrnuo i na povredu Novaka Đokovića, koji već dugo odsustvuje sa terena.

Niki nema dilemu da se Nole može vratiti na vrh. Ali, samo pod jednim uslovom:

– Đoković može biti onaj stari samo ako je zdrav. Poslije mjesec ili dva, dok pronađe formu i podigne samopouzdanje, opet bi se borio za trofeje. No, tu prepoznatljivu, šestu brzinu može dostići samo ukoliko više ne osjeća bol u ruci.

Međutim, nije teško pogoditi zašto se odustalo od tradicije, jedinstvene atmosfere na tribinama, formata… ako se zna da su u priču ušle kompanije “Kosmos” i “Rakuten” i njihove tri milijarde dolara. Toliko novca bi, naime, trebala inkasirati Međunarodna teniska federacija za ugovor dug četvrt vijeka. Cijeli projekat su, inače, podržali fudbaler Barselone Đerar Pike i najbolji srpski teniser Novak Đoković.

“Prodali ste dušu turnira”

ITF se, tvrde mnogi, tako prodao za pare. Uostalom, prvi čovjek organizacije Dejvid Hagerti sam je izjavio da će novi šampionat predstavljati “festival tenisa i zabave”.

A Dejvis kup mnogi vide drugačije i činjenica da bi on mogao postati “festival zabave” umnogome ih je razočarala. Tako je čuveni Janik Noa, od 2005. godine član teniske Kuće slavnih, “ispalio”:

– Ovo je kraj Dejvis kupa. Prodali ste dušu turnira. Izvinite gospodine Dejvis – jasan je Noa.

U sličnom tonu je govorila i njegova zamljakinja Ameli Morezmo, koja je promjenu formata uporedila sa “smrtnom presudom”:

– Ako dobro razumijem, svi su tražili da se uradi reforma Dejvis kupa, a onda je tom takmičenju presuđena smrtna kazna. Duh Dejvisa kupa će potpuno biti ugušen.

Selektor australijske reprezentacije Tod Vudbridž slikovito je opisao najnovije reforme:

– Ovim potezom bačena je bomba na tenis.

Tenisku revoluciju osudio je i Pilić, koji je za SrpskaCafe izrazio žaljenje što je i u “bijelom sportu” novac potpuno preuzeo kontrolu.

– Ovo što rade je sramota. Parama pokušavaju da kupe nešto što se kupiti ne može – atmosferu koju može proizvesti samo Dejvis kup. Pa sad zamislite da se taj turnir održava u Singapuru, a da se sastanu recimo Kanada i Belgija. Ko će to gledati? Koga to interesuje – zapitao se Pilić na početku razgovora za SrpskaCafe.

Teniseri su se godinama žalili da je kalendar pretrpan i da Dejvis kup, koji je do sada trajao 11 mjeseci, predstavlja dodatno opterećenje. Međutim, naš sagovornik ima drugačiji stav.

Nisam staromodan i promjene su neminovne, ali pretvaranje Dejvis kupa u komercijalno takmičenje uništiće atmosferu koja je bila fantastična
Nikola Pilić

– Siguran sam da je danas konkurencija jača i da je sve uistinu napornije. Pa ipak, najbolji igrači današnjice godišnje nastupaju na 19, 20 turnira i žale se da zato ne mogu igrati Dejvis kup. U naše vrijeme mi smo igrali 30 turnira i stizali da branimo boje reprezentacije. Strašno je da će se jedno ovakvo takmičenje svesti na svega sedam, osam dana. Ovo je degradacija Dejvis kupa, žalostan potez najodgovoronijih ljudi tenisa koje je, bojim se, opio novac – dodao je popularni Niki.

Nije još sve izgubljeno

Najveći žal, tvrdi Pilić, ostaje za jedinstvenim ambijentom Dejvis kupa zahvaljujući kojem je tenis mogao da stane uz rame fudbalu i drugim sportovima u kojima se “smije” navijati.

– Mnogo će faliti ta atmosfera sa tribina. Tenis je u Dejvis kupu bio neki drugačiji sport. Pa sad zamislite da predstojeći Mundijal u Rusiji pretvorite u neku reviju. Ne ide to baš tako. Nisam staromodan i promjene su neminovne, ali pretvaranje Dejvis kupa u komercijalno takmičenje i smanjenje formata uništiće atmosferu koja je bila fantastična.

Nikola se još nada da najavljena revolucija, ipak, neće zaživjeti. Naime, sve promjene dvotrećinskom većinom mora da verifikuje Skupština ITF-a zakazana za avgust. Vidjeli smo da su Francuzi već digli glas protiv, australijski korpus takođe, a novi format, čiji su najveći zagovornici Amerikanci, ne podržavaju ni Nijemci. To ostavlja prostor za pregovore i pronalazak rješenja koje bi zadovoljilo sve strane.

– Nadam se da sve ovo neće proći na Skupštini. Imali smo slične primjere kroz istoriju. Lično sam bio protiv nekih prijedloga nakon čega sam dobijao podršku kolega i te ideje su odbačene – zaključio je Nikola Pilić.

Dejan Marić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA