Njujork tajms: SAD obarale režim Miloševića

608

Rusija nije jedina koja se miješa u izbore, to isto rade i SAD, piše danas “New York Times ” i kao primjer navodi miješanje Amerike u obaranje Slobodana Miloševića.

Milioni letaka, postera i naljepnica da se porazi protivnik u Srbiji, torbe pune novca u rimskom hotelu za podršku određenim italijanskim kandidatima, skandalozno curenje informacija stranim novinarima na izborima u Nikaragvi, samo je mali dio istorije miješanja SAD u izbore u inostranstvu, navodi list.

Kako piše autor Skot Šejn, na izborima u Srbiji 2000. godine, SAD su uspješno finansirale nastojanja da se porazi tadašnji predsjednik Slobodan Milošević, obezbjedivši “političke savjetnike i milione naljepnica sa simbolom opozicije – stegnutom pesnicom i natpisima “On je gotov” štampanim na 80 tona ljepljivog papira i isporučenog od proizvođača iz Vašingtona”.

List se poziva na tekst “Washington Posta” u kom se navode izjave tadašnjih lidera Otpora o tome kako su smislili slogan “Gotov je!”, a zatim i kako je “tokom tri mjeseca, milion naljepnica odštampano na 80 tona uvezenog samolepljivog papira, koji je platio USAID, a isporučila vašingtonska Ronko konsalting korporacija”.

Srbija, Italija, Irak, Avganistan, Nikaragva, Rusija, samo su neke od zemalja u kojima su tokom izbornog procesa “intervenisale” SAD, naveo je “New York Times”.

Istoričar i kustos Međunarodnog špijunskog muzeja u Vašingtonu Vins Hjuton, koji je nekad služio kao vojnik na Balkanu i tijesno sarađivao sa obavještajnim agencijama, rekao je da je video američke intervencije svuda po svijetu.

– Jasno smo stavili do znanja da nemamo namjeru da Miloševića ostavimo na vlasti – rekao je Hjuton.

Američki obavještajni šefovi su prošle sedmice upozorili obavještajni komitet u Senatu da se Rusija sprema za ponovno miješanje u američke srednjoročne izbore 2018. godine, na isti način kao i 2016. godine, koristeći hakovanje, curenje informacija, manipulisanje društvenim medijima i drugim metodama.

Većina Amerikanaca je šokirana takvim napadima na američki politički sistem, ali veterani obavještajci i oni koji su učili o tajnim operacijama imaju drugačije viđenje.

– Ako biste upitali nekog obavještajca, da li su Rusi prekršili pravila ili uradili nešto loše, odgovor je – ne, nisu – rekao je penzionisani CIA obavještajac Stiven Hol.

SAD “apsolutno” sprovode takve operacije uticanja na izbore, rekao je Hol i dodao da očekuje da će sa takvom praksom i da nastavi.

O miješanju SAD u izbore širom svijeta govorio je i bivši direktor CIA Džejms Vulsi. Upitan da li je to tačno on je odgovorio: “O, vjerovatno, ali to je za dobrobit sistema kako bi se izbjeglo da komunisti prevladaju.”

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA