Nauka na pragu vakcine protiv raka!

896

Na prestižnom univerzitetu Stenford testirana je vakcina protiv raka koja je uklonila tumore iz tijela miševa, čak i u fazi metastaze.

– Eksperiment sa novim načinom liječenja raka uz pomoć imuno-stimulatora koji napadaju tumor, testiran je na miševima i u potpunosti je uspio – saopštili su naučnici Univerziteta Stenford.

Vakcina je direktno ubrizgavana u masu tumora, gdje je uspešno eliminisala sve tragove malignih ćelija iz tijela životinja, a trebalo bi da bude uspiješna u liječenju mnogih vrsta kancera. Miševi su genetski modifikovani da spontano razviju tumore.

– Vakcina je imala uspijeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po tijelu – navedeno je na zvaničnom sajtu Univerziteta.

levy-ron-sagiv-barfi
Dr Robert Levi

Naučnici vjeruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapija za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.

Vakcina se sastoji od dva agensa, a miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon dvije doze vakcine.

– Kada iskoristimo ova dva agensa, primjećujemo eliminaciju tumora širom tijela. Ovakav pristup ne zahtijeva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahtijeva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti mijenjanje imunih ćelija pacijenta – rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stenfordu, Robert Levi.

Prema njegovim riječima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umjesto čitavog tijela.

– U miševima, smo primjetili nevjerovatne efekte širom tijela, uključujući i nestanak tumora iz tijela životinja – rekao je Levi.

U daljem nastavku istraživanja, očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se i taj eksperiment pokaže uspješnim, Levi vjeruje da će vakcina postati važna u borbi protiv mnogih vrsta tumora.

– Ne vjerujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da liječimo – rekao je Levi.

Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju „Sajens translejšnel medisin”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA