Na robiju zbog štetnog meda!

1229

Jasmin Kubat (51) iz Donjeg Vakufa osuđen je na deset mjeseci zatvora zbog proizvodnje i prodaje štetnih namirnica i obmane kupaca.

Kubat je, kako je navedeno u presudi Kontonalnog suda u Novom Travniku, od početka 2010. do aprila 2013. godine, u mjestu Komar u pomoćnom objektu vršio proizvodnju i preradu namirnica praveći od njih neku vrstu meda koji šteti zdravlju ljudi.

Zatim je te proizvode s ciljem obmane kupaca pakovao u tegle na kojima su se nalazile etikete sa deklaracijom na kojoj su uneseni podaci koji ne odgovaraju sadržaju, vrsti, porjeklu i kvaliltetu proizvoda. Navedene proizvode je kao livadski med, med kestena i bagremov med, prodavao kupcima.

Osim zatvorske, Kubatu je izrečena i novčana kazna u iznosu od 1 000 KM, koju je dužan isplatiti u roku od dva mjeseca od dana pravosnažnosti presude. Od optuženog su trajno oduzeti predmeti korišteni prilikom izvršenja krivičnog djela kao što su kazani od inoksa, tegle napunjene lažnim medom, plinske boce, sitni šećer, etikete.

Kubat se presudom obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka u cjelosti, a visinu će utvrditi prvostepeni Opštinski sud u Bugojnu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA