Manjak vitamina dovodi do raznih oboljenja

628

Nedostatak određenih vitamina i minerala može biti uzrok umora, depresivnosti, razdražljivosti… Važno je da na vrijeme prepoznate simptome, te nadoknadite manjak vitamina.

Kombinacije hrane

Prosječan obrok u restoranima veći je za četiri puta nego što je bio prije 50 godina, a ljudi su za 11 kilograma teži. Ipak, i s ovim rasipanjem hrane, ne dobijamo dovoljno hranjivih sastojaka, vitamina i minerala. Danas, uglavnom, mislimo da je što bolje da obrok bude obilan, čak u nekim slučajevima i da je to slika imućstva.

Naravno, nije bitno koliko je toga izneseno na sto nego šta je na stolu – kakva vrsta hrane, kakve kombinacije. Recimo, jedna dobro napravljena salata može biti hranjivija i zasitnija od pečenja.

Ne želimo razmišljati o hranjivim vrijednostima hrane, izbalansiranim obrocima i zato nam se često događa da se osjećamo loše, slabo, bezvoljno. To znači da nam nedostaju određeni vitamini i minerali.

Da bi tijelo moglo nesmetano funkcionisati, potrebno mu je svih 13 vrsta vitamina, od kojih svaki ima svoju ulogu. Sve vitamine možemo podijeliti na topive u vodi i na one topive u mastima.

Vitamini koji su topivi u vodi (vitamini B-grupe, vitamin C) lako se tope u vodi, te se bez obzira na to da li ih naše tijelo iskoristi ili ne, na kraju izlučuju iz tijela putem urina. Zato je vrlo važno da ih unosimo redovno, jer tijelo nema mogućnosti da ih skladišti.

Masne naslage

Vitamini koji su topivi u mastima (vitamini A, D, E i K), kumuliraju se u tijelu, najčešće u masnim naslagama i jetri te se mogu skladištiti od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Postoje određeni faktori koji dovode do nedostatka vitamina potrebnih za normalno funkcionisanje organizma – nepravilna ishrana, stroge dijete, nedovoljna tjelesna aktivnost, neumjerenost u alkoholu i pušenje, kao i trudnoća, dojenje, loša probava, određeni lijekovi te, naravno, bolesti.

Vitamin B12 – Ovog vitamina najviše ima u mesu životinja i životinjskim proizvodima, ali i u žitaricama i nekim pecivima.

Čak 15 odsto svjetske populacije pati od nedostatka vitamina B12. Osjećaju, obično, anemiju, nesvjesticu, slabi su, imaju probleme sa zatvorom, gubitkom apetita. Tu se javljaju i depresija, konfuzija, slabija memorija…

Vitamin C – Paprike, kivi, brokula, paradajz, šipak, višnje, jagode, citrusi… Svi su oni bogati vitaminom C. Nedostatak vitamina C prate nesvjestica, slabost, upala desni, gubitak zuba, bolovi u zglobovima, slabije zarastanje rana.

Vitamin D – Možemo ga pronaći u ribama poput tunjevine i lososa, ali i u goveđoj jetri, siru, žumancima i gljivama. No, sve je to malo u poređenju s tim koliko vitamina D naše tijelo dobija od sunca. Kod djece, nedostatak ovog vitamina može dovesti do rahitisa i slabljenja kostiju, a kod odraslih do osteomalacije, bolova u kostima i slabosti mišića.

Jod – Nalazimo ga u morskoj ribi i plodovima mora, ali i u mliječnim proizvodima. Najopasniji je nedostatak joda u trudnoći, važan za razvoj fetusa, ali i u ishrani bebe. Kod odraslih se može javiti gušavost i pad produktivnosti.

Željezo – Možemo ga naći u ribi, crvenom mesu, peradi, ali i u klicama i grahu. Od simptoma se javljaju: slabost, nesvjestica, pad koncentracije, slabiji imunitet, veća podložnost infekcijama i upala jezika.

Magnezijum – Naći ćete ga u mahunarkama, orašastim plodovima, žitaricama i povrću. Ako tijelu nedostaje magnezijuma, osjetićete: gubitak apetita, mučninu, nesvjesticu, želju za povraćenjam, slabost u mišićima, grčeve…

Cink – Važan je za imunitet i borbu protiv bakterija i virusa, za zarastanje rana i u trudnoći. Nedostatak cinka može usporiti razvoj dojenčadi i djece i seksualni razvoj adolescenata. Može doći i do opadanja kose, dijareje, gubitka apetita…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA