Kako su u Švajcarskoj pali članovi “Pink Pantera”?

2390

Državljani Srbije, njih četvorica, uhapšeni su u švajcarskom Luganu zbog sumnje da su planirali pljačku zlatare u centru tog grada, ali i zbog povezanosti sa kriminalnom grupom “Pink Panter”.

Zahvaljujući razmjeni informacija sa srpskim MUP-om, švajcarska policija je identifikovala i u Luganu locirala, a zatim i uhapsila četvoricu srpskih državljana osumnjičenih da su planirali pljačku juvelirnice u centru ovog grada. Uhapšeni su Vedran Ć. (40), Vladimir V. (42), Stevan Đ. (38) i Duško P. (41).

600831simon271050640x360 pink-panthers-kim-kardashian-robbery-03 (1)

U izvještajima švajcarskih medija o akciji tamošnje policije i sprečavanju pljačke juvelirnice, navedeno je da su uhapšeni dvojica Hrvata, Srbin i Bosanac, pa se pretpostavlja da trojica uhapšenih imaju dvojna državljanstva. Takođe je navedeno da su dvojica osumnjičenih uhapšena na parkingu, u blizini draguljarnice, i to u ponedjeljak u devet sati, dok je dvojicu njihovih saučesnika policija “zaskočila” na drugom kraju grada i to dok su vozili skutere.

– Tri sedmice istražioci su posmatrali osumnjičene iz Istočne Evrope. Postojale su indicije da banda u Luganu želi da napadne juvelirnicu. Policija nije oklijevala. Uz pomoć video nadzora, kantonalna policija znala je tačno gdje su osumnjičeni, pa je uslijedila munjevita intervencija. Kod osumnjičenih je nađeno i oružje – opisao je akciju policije novinar “Blik”.

Osumnjičeni su poslati u četiri pritvora kantonalne policije na teritoriji Ciriha. Koliko su uhapšeni opasni svjedoči i to da je u tim pritvorima bilo povećano prisustvo policije.

U isto vrijeme u Francuskoj je po potjernici Švajcarske uhapšen 40-godišnji Crnogorac, za koga se vjeruje da član “Pink Pantera”, ali za sada nema potvrde da je on bio “na vezi” sa bandom iz Lugana.

Haraju dvije decenije

Mediji u Švajcarskoj podsjećaju da bande, koje rade po istom modusu, zvane “Pink Panteri”, već skoro dvije decenije terorišu po toj državi. Ne prezaju da oružjem prijete zaposlenima, čekićima razbijaju vitrine i uzimaju nakit.

Da bi se izborila sa “Pink Panterima”, Švajcarska je udružila snage sa drugim zemljama u Evropol-a, a zaključila je i sporazume o saradnji sa Srbijom i Crnom Gorom.

Jedan od uhapšenih pljačkao i po Dubaiju

Duško Poznan, jedan od četvorice uhapšenih državljana Srbije u Luganu, još prije 11 godina označen je kao član bande “Pink Panter”. Naime, bio je član ekipe Milana Ljepoje, koja je je 15. aprila 2007. godine opljačkala draguljarnicu “Graf” u centru Dubaija. Sa Ljepojom, Poznanom, bili su i Nišlija Mladen Lazarević i Leskovčanin Dragan Đorđević. Njih četvorica su tog dana sa dva Audija ušla u tržni centar. Bijeli Audi su parkirali pored draguljarnice “Graf”, dok su crnim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca. Za samo devedeset sekundi oni su uletjeli u zlataru i sa dva džaka puna nakita ponovo ušli u vozila i pobjegli.

dubai

Đorđević je uhapšen ubrzo u Holandiji, dok je Ljepoja “pao” naredne godine u Parizu. Svu četvoricu policija Lihtenštajna je već sumnjičila za oružanu pljačku draguljarnice u Vaduzu, iz koje je na sličan način u februaru 2006. godine ukraden nakit vrijedan više miliona evra.

Za Poznanom, koji je inače rodom iz Bihaća, bila je raspisana međunarodna potjernica ali je uspijevao da “umakne” do oktobra 2008. kada je uhapšen u Monaku, i to sasvim slučajno! Identifikovan je u bolnici, dok je davao izjavu, poslije saobraćajne nesreće, tačnije kada ga je dok je, sa Borkom Ilinčićem, takođe članom “Pink Pantera”, prelazio ulici u kvartu u kome se nalaze ekskluzivne prodavnice “Kartije”, “Ermes” i “Luj Viton”, udario automobil i povrijedio mu gležanj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA