Jovo Radukić za glavnog revizora, opozicija negoduje!?

753

Komisija Narodne skupštine Republike Srpske predložila je Jovu Radukića za glavnog revizora, a Božanu Trninić za njegovog zamjenika, iako su predstavnici opozicije bili protiv.

Od sedam kandidata, koliko ih se prijavilo na konkurs, članovi komisije poslali su ova dva imena na potvrđivanje predsjedniku Republike.

Sve je odlučeno bodovanjem, a ocjene su davala tri člana komisije iz reda tri vladajuće partije kao i Dragan Čavić i Vukota Govedarica iz redova opozicije.

– Dao sam Radukiću najmanje bodova jer je najlošiji kandidat i proglašavam kraj nezavisnosti Glavne službe za reviziju. Politički uticaj je potpuno direktno potpuno neskriveno omogućio da kadrovi SNSD-a budu na čelu Glavne službe za reviziju javnog sektora. Bez ikakvog skrivanja. Jovo Radukić, za koga se vezuju brojne kontroverze i vrlo sumnjiva učešća u raznim sumnjivim poslovima i najbliži intimus ministra finansija, postao je glavni revizor – poručuje Dragan Čavić član Komisije za izbor glavnog revizora.

Jovo Radukić od smjene Duška Šnjegote obavlja dužnost glavnog revizora, a ranije je bio pomoćnik ministra finansija. Božana Trninić trenutno je na poziciji izvršnog direktora u “Poštama Srpske” a Čavić tvrdi da su oba kandidata favoriti SNSD-a. Predsjednica komisije negira da je bilo političkog uticaja i poručuje da je izbor obavljen u skladu sa zakonom.

– To je lično mišljenje gospodina Čavića. Svaki član komisije imao je mogućnost da postavlja pitanja kandidatima koji su bili prijavljeni na konkurs i to se i radilo na samom intervjuu i svako je procjenjivao ko od kandidata treba da dobije koliko bodova – rekla je Željka Stojičić, predsjednik Komisije za izbor glavnog revizora.

Dvojici kandidata neočekivano je probleme napravilo državljanstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon žalbe Dragana Kuline iz Istočnog Sarajeva i Bojana Ćurića iz Bijeljine, tumačenje je dostavilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u kom se navodi da su kandidati koji su priložili uvjerenje o državljanstvu Federacije na isti način mogli da dobiju i državljanstvo Srpske. Jedan od njih dobio je najveće ocjene opozicije.

– Ja sam najveću ocjenu dao dao Draganu Kulini jer smatram da je apsolutno najkompetentniji. Čovjek je doktor nauka, osnivač službe za reviziju – kazao je Čavić.

– Veoma teško je bilo izabrati najboljeg među dobrima. Lično sam dao podršku za njih troje. Najveća ocjena koju sam je desetka, a na kraju kad smo sve sabrali najviše bodova je imao Jovo Radukić – rekao je Nedeljko Milaković, član Komisije za izbor glavnog revizora.

Procedura je takva da komisija predlaže predsjedniku republike rang listu, a on bira po jednog kandidata i šalje Narodnoj skupštini na glasanje. Ukoliko Milorad Dodik ništa ne promijeni, Narodna Skupština mogla bi već na narednom zasjedanju zvanično da imenuje Jovu Radukića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA