Još nema uklanjanja naplatnih kućica

574

Svi koji su očekivali da će naplatne kućice u Glamočanima, po naredbi Republičke inspekcije “Putevima RS”, biti uklonjene za mjesec i po dana, prevarili su se.

Zbog onoga što im je naloženo, “Putevi” su se žalili Ministarstvu saobraćaja i veza. Sada nema druge nego ispoštovati zakon, tačnije, žalbeni rok.

– Ministarstvo saobraćaja i veza zatražilo je od Republičke uprave za inspekcijske poslove dostavaljanje prepisa dokumentacije, te će po prijemu iste razmatrati dostavljenu žalbu. Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, rok za rješavanje po izjavljenoj žalbi je 60 dana – ističu u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Po svemu sudeći, prašnjave i blatnjave kućice smetaće barem još dva mjeseca. I ugrožavati saobraćaj.

Ono što je zamišljeno kao mjesto za naplatu putarine, postalo je crna tačka na potezu od Banjaluke do Gradiške. Kućice su, na pogrešnom mjestu, napravljene prije pet godina, a u posljednje tri u njih se zabilo 48 vozača. Dva slučaja su bila sa smrtnim ishodom.

Iz Puteva Srpske, kratko, saopštavaju da je izbor izvođača koji bi trebalo da uklanja sporne kućice još u toku iako su ranije objavili da je odabrana kompanija koja će odraditi taj posao. Rječitiiji su u Tenderu. U tom Udruženju građana kažu da je kućice odavno trebalo ukloniti i upozoravaju na spore procedure zbog kojih se posao oteže do iznemoglosti. Uvjeravaju da ne mora tako.

– Može da se sprovede pregovarački postupak sa više ponuđača gdje je znatno brža procedura, gdje se to može uraditi u zakonom predviđenim uslovima, da se ispoštuje i riješenje Inspektorata, a takođe da se ispoštuje i Zakon o javnim nabavkama. Može sve da se završi za manje od mjesec dana – kazao je Igor Vukajlović iz Udruženje građana “Tender”.

Takve procedure, priča Vukajlović, i postoje zbog slučajeva poput kućica u Glamočanima. Sada je na potezu Ministarstvo i njihova brzina odlučivanja po žalbi “Puteva”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA