“Jahorina Ultra Trail” na četiri staze (VIDEO)

1051

Istočno Sarajevo će po četvrti put biti domaćin međunarodne trke “Jahorina Ultra Trail”, takmičenja u trail trčanju. Organizator je, kao i prethodne tri godine, Planinarsko društvo “Javorina”.

Trka će ići rutom između gradova i gora koja stazama povezuje Jahorinu, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević. To je jedinstveno takmičenje koje će okupiti domaće i trkače iz brojnih svjetskih zemalja. “Jahorina Ultra Trail” trajaće od 27. do 29. jula i nudiće četiri različite staze, u rasponu od 14 do 104 kilometra.

– Velika su očekivanja, s obzirom da su prošlogodišnji učesnici bili oduševljeni i vidimo da se oni koji su već bili na našim trkama, vraćaju sa velikim interesovanjem – potvrdila nam je Sanja Kavaz, direktor trke.

Ovogodišnja trka će donijeti interesantnu novinu. Pokreće se jedinstvena inicijativa “JUT Bloggers Network”. Mreža blogera, trkača i predstavnika medija će, kroz priče sa trke, promovisati i sve turističke potencijale ovog kraja. Upravo zato je, za turističke radnike, “Jahorina Ultra Trail”, jedan od važnijih projekata u ljetnom periodu. Za učesnike pripremaju dodatne pogodnosti, poput besplatnog korištenja zip line-a na Ravnoj planini i panoramskog razgledanja Jahorine. Ovakve aktivnosti i sadržaji će sigurno dati značajno bolje rezultate, smatraju u Olimpijskom centru “Jahorina”.

– Ovakav projekat, naravno, samo radi na poboljšanju promocije turističke ponude Istočnog Sarajeva i drago nam je što je Ravna planina prepoznata kao sastavni dio te ponude – naglasila je Borislava Purković, predstavnik Ski centra “Ravna planina”.

Za dodatne sadržaje namijenjene učesnicima koji će u Istočnom Sarajevu provesti tri dana pobrinuli su se Grad, turistička organizacija, Ski centar “Ravna planina” ali i Olimpijski centar “Jahorina”. Vjeruju da će sve ovo još više povećati broj noćenja u Istočnom Sarajevu,

– Ovo je na prelijep način spojilo sve četiri planine koje su razvojna šansa Istočnog sarajeva. Ne treba zanemariti ni turistički aspekt u smislu dolaska velikog broja ljudi iz inostranstva – naglašava Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

– To potvrđuje činjenica da će biti preko 20 zemalja učesnica i iz tog razloga Turistička organizacija pruža maksimalnu podršku i pokroviteljstvo, zajedno sa Gradom – dodaje Igor Tošić, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Organizatori se nadaju da će četvrta “Jahorina Ultra Trail”, biti najmasovnija i da će trkači ponijeti lijepe utiske sa Jahorine, Romanije, trebevića i Ravne planine. A onima koji prihode ostvaruju u turizmu, važno je motivisati trkače da se vrate.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA