Izvedena pokazna vježba u Trebinju (VIDEO)

497

Ekspolozije, požar i dim. To je bila slika u krugu bivše kasarne, koja je danas privukla pažnju radoznalnih Trebinjaca. Na svu sreću, riječ je o lažnoj uzbuni.

Desetak trebinjskih institucija i organizacija, koje se bave spasavanjem i pružanjem pomoći u vanrednim situacijama, izvele su pokaznu vježbu, da bi građanima pokazali da u slučaju nužde mogu da računaju na njihovu pomoć.

Na ovaj način željeli su, kažu, i da skrenu pažnju da o ovim službama društvo treba bolje da se brine.

– Nije dobro brinuti se i vidjeti ih samo onda kada nam nešto zatreba, treba voditi brigu tokom cijele godine i cijelo društvo treba da povede brigu, kada to kažem mislim naravno i na finansiranje, mislim na materijalna sredstva. Grad Trebinje je svakako jedna od odgovornih lokalnih zajednica, koja dosta ulaže, zato imate primjer i novi vatrogasni dom, koji se gradi – rekao nam je Stevan Bekan, v.d. direktora JU “Ekologija i bezbjednost” Trebinje.

Među učesnicima vježbe “Trebinje 2018”, bili su i vatrogasci. Oni se u opasnim i rizičnim situacijama zatiču vrlo često. Za vrijeme požarne sezone, svakodnevno gase vatru po hercegovačkom kršu. Ipak, od njih se očekuje i mnogo više. Spašavaju zarobljene u automobilima u saobraćajnim nezgodama, snabdijevaju stanovništvo pitkom vodom za vrijeme suša, ali imaju i druge obaveze. Saradnja sa ostalim, srodnim ustanovama, od izuzetnog je značaja, o čemu, kažu, dovoljno govori uspješno izvedena zajednička vježba.

– Mislim da je to sve bilo u cjelini dobro urađeno. Ja mislim da je ova vježba dobro odrađena, i sve tačke da su od prve do pete tačke, da je sve urađeno na kvalitetan i profesionalan način – smatra Neđo Ćuk, zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

U trebinjskoj gradskoj upravi kažu da je ova vježba dokaz da će Trebinjci moći da računaju na edekvatnu pomoć u kriznim situacijama i ako se nekada nađu u opasnosti.

– Samo se nadam da će ovi pripadnici danas koristiti što manje vještine u realnim situacijama, eto, izuzimajući jedino ovakve vježbe, da nam pokažu za šta su spremni i šta sve mogu da urade – istakao je Dragoslav Banjak, predsjednik trebinjske Skupštine.

Osim Grada Trebinja, trebinjskih i lastvanskih vatrogasaca, te HET-ove civilne zaštite u vježbi su učestvovali i predstavnici Crvenog krsta, policije, hitne pomoći i JU “Ekologija i bezbjednost”. Nisu izostali ni članovi Planinarskog društva “Vučji zub”, kao ni Speleološko društvo “Zelena brda”.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA