Izbori u BiH će koštati 19 miliona KM

522

Portparol CIK BiH Maksida Pirić kaže da je, pored 8,5 miliona KM za opšte izbore, iz budžeta za redovno finansiranje CIK izdvojeno oko 2,7 miliona KM, što znači ukupno 11,2 miliona KM.

– Opštine obezbjeđuju novac za opštinske izborne komisije i ostale troškove, kao što je uređenje biračkih mjesta. Iz budžeta BiH plaćaju se naknade članovima biračkih odbora, njih oko 5 000, odnosno za 50 000 članova – kaže Pirićeva.

To znači da članovima ide po 80 KM.

Manipulacija

Iz Koalicije “Pod lupom” navode da su nakon opštih izbora 2014. godine uradili analizu koliko su lokalne zajednice u BiH potrošile novca na izbore. Kažu da je računica pokazala da tokom održavanja izbora iz opštinskih budžeta u RS bude iskeširano oko 3,5 miliona, a u FBiH oko 4,5 miliona KM. To znači da bi građane BiH održavanje i ovih izbora u oktobru moglo da košta oko 19 miliona maraka, kada se zbroje troškovi sa državnog i lokalnog nivoa.

– Istraživanje je rađeno o potrošnji stalne izborne administracije, s ciljem da tačni podaci o potrošnji budžetskog novca budu dostupni javnosti. Ovim podacima se do sada moglo manipulisati – navodi Jovana Kljajić, portparol Koalicije.

Ističe da su prilikom izrade analize koristili podatke CIK, opština kao i pojedinih OIK.

Problemi sa isplatama

Međutim, iako se održavanje opštih izbora u većem dijelu finansira iz državnog budžeta, i opštine su morale u svojim budžetima za 2018. godinu da planiraju dodatni novac za rad opštinskih izbornih komisija. Tako će grad Banjaluku izbori u oktobru koštati oko 620 000 KM, Bijeljinu oko 300 000 KM, Prijedor 170 000 KM, Zvornik 165 000 KM, dok je u Doboj izdvojeno 141 000 KM.

S druge strane, pojedine lokalne zajednice neće biti u mogućnosti da finansiraju rad OIK. To bi se moglo desiti Novom Goraždu, iako su u ovogodišnjem budžetu za rad izborne komisije izdvojili 25 000 KM.

– Planirali smo novac za rad opštinske izborne komisije i biračkih odbora. Pokušaćemo da ispunimo obavezu koju imamo za održavanja izbora, ali inače kasnimo sa isplatama, kako prema članovima OIK, tako i prema radnicima i ostalim povjeriocima – rekla je Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde.

Vlada RS obezbjedila 50 000 KM

U budžetu RS obezbjeđeno je 50 000 KM za opštine koje ne budu mogle da finansiraju obaveze za izbore.

– U izbornoj 2018. godini planiran je novac Republičkoj izbornoj komisiji i za opštine koje ne mogu samostalno finansirati izbornu kampanju, posredstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave – navode u Ministarstvu finansija RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA