Ivanićev dopis Dodiku o vježbi na Manjači

1085
Mladen Ivanić i Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, u odgovoru na dopis predsjednika Srpske Milorada Dodika u vezi s izvođenjem vojne vježbe NATO-a na Manjači 2019. godine, naveo je da je neprihvatljiva upotreba municije sa osiromašenim uranijumom.

– Predsjedništvo BiH nije dobilo službeno obavještenje od Ministarstva odbrane BiH u vezi sa navedenom vojnom vježbom, tako da sa žaljenjem moram da konstatujem da ne raspolažete tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva mojih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Vašem dopisu – dodaje se u Ivanićevom pismu.

Takođe, ističe Ivanić, Predsjedništvo BiH nije razmatralo, ni usvojilo plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da ova vježba bez usvajanja plana ne može biti održana.

– Da bismo izbjegli svaku moguću nejasnoću, želim da Vam u dobroj namjeri proslijedim informacije dobijene od nadležnih iz Ministarstva odbrane BiH, a koje se odnose na pripreme za realizaciju M2M događaja – zajednička vježba OS BiH i Nacionalne garde Merilenda („Air Ground Integration Exercise 2019“). U Ministarstvu odbrane BiH za sada je na temu održavanja navedene vojne vježbe održan samo jedan pripremni sastanak, na kome su od strane predstavnika OS BiH iznesene određene primjedbe na prijedlog sadržaja vojne vježbe, a koje se, između ostalog, odnose i na mjesto održavanja vojne vježbe, upotrebu municije, aviona A 10 i drugih resursa – navodi Ivanić u dopisu.

Dalje se sugeriše Dodiku, ako su mu potrebne detaljnije informacije o iznesenim primjedbama da to može dobiti od Ministarstva odbrane BiH.

– I sam, kao i nadležni iz Oružanih snaga BiH, smatram neprihvatljivom upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom. Uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. Takođe, sa naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe – navedeno je u Ivanićevom dopisu upućenom predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA