Istraga o smrti Jovane Šinik: Saslušani ljekari

745

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci ni poslije 15 mjeseci nije okončalo istragu o smrti Jovane Šinik, majke petoro djece, koja je nakon porođaja preminula u Opštoj bolnici u Gradišci.

Maja Đaković Vidović, rukovodilac za odnose s javnošću Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, kaže da se predmet nalazi u fazi istrage, i da još nije donesena konačna tužilačka odluka o podizanju optužnice ili obustavi istrage.

– Predmet je u radu kod postupajućeg tužioca i nalazi se u fazi istrage. S obzirom na tu činjenicu u ovom trenutku u javnost ne možemo iznositi više informacija iz krivičnog spisa – rekla je Maja Đaković Vidović.

U Tužilaštvu nisu mogli da preciziraju zašto istraga traje toliko dugo, budući da se radi o predmetu u kome je najveći broj dokaza bio dostupan već poslije mjesec dana. Istraga sama po sebi nije zahtijevala sprovođenje posebnih istražnih radnji kao što su prisluškivanje, tajno praćenje, već se isključivo svodi na izjave svjedoka, vještaka i stručnu dokumentaciju.

Obdukcioni nalaz odavno je završen i dostavljen Tužilaštvu, dok je Komisija za vanredni i stručni nadzor gradiške bolnice svoj posao završila još u novembru 2016. Ostalo je, dakle, samo da tužilac sasluša svjedoke i osumnjičene, i da napiše i obrazloži tužilačku odluku.

I pored toga, ni poslije 15 mjeseci još nema odgovora da li je Šinikovoj pružena adekvatna ljekarska pomoć i da li je bilo propusta ljekara i osoblja. Za to vrijeme u Tužilaštvu ne žele da otkriju ni protiv koga vode istragu, a nezvanično saznajemo da su dva ljekara Opšte bolnice u Gradišci nedavno pozivana u Tužilaštvo kako bi dali iskaze u svojstvu osumnjičenih.

Tu informaciju za “Novosti” je potvrdio i Ranko Šinik, suprug pokojne Jovane, koji ni sam ne može da vjeruje da istraga još nije završena.

– Stalno zovem Tužilaštvo i raspitujem se kako napreduje istraga, ali više od godinu dana dobijam isti odgovor: “Radi se, prikupljamo dokaze” – rekao je Šinik.

Od njega je, kako kaže, policija uzela izjavu još u oktobru 2016. i od tada niko nije kontaktirao sa njim.

– Želio sam da pokrenem tužbu protiv bolnice, ali koga god od advokata pitam niko neće da se zamjera ljekarima – kaže Šinik.

Smetnje u razvoju

Ranko Šinik kaže da njegov sin Jovan ima smetnje u razvoju i da svaka dva mjeseca ide na terapije u Zavod za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

– Nije još prohodao i stalno ide na vježbe. Ljekari kažu da će u svemu malo kasniti, ali ne znamo kakve će sve posljedice imati – kaže Šinik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA