Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju dobio mural!

778

Grčki kapetan koji je odbio da bombarduje Srbe Marinos Ricudis dobio je mural u Beogradu na zidu jedne zgrade na Dorćolu.

Mural je naslikan u Dunavskoj ulici u centru Beograda, a na njemu je prikazan lik Ricudisa sa zastavama obe države koje krase zid zgrade, a fotografiju je na svom Fejsbuku objavio lično Ricudis i ispod nje napisao „Grafit iz Beograda. Dunavska 14. Moj rođendanski poklon. Hvala svim mojim srpskim prijateljima”.

Marinos Ricudis je 1999. godine odbio da bombarduje Srbiju iako je to bila dužnost Grčke koja je kao članica NATO učestvovala u pomenutoj operaciji.

Podsjećamo, patrijarh srpski Irinej odlikovao je krajem januara Ricudisa ordenom Svetoga cara Konstantina.

– Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao u Jadransko more, gdje mu savjest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju – rekao je patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji.

IrinejZbog tog, kako je rekao patrijarh, velikog i junačkog djela, Ricudis je imao velikih problema i osuđen je na dvije i po godine zatvora i izdržao je kaznu.

– Učinio je ono što čine velike duše i velike ličnosti i poslije svega imao je toliko savjesti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Mi nemamo dovoljno riječi da se zahvalimo za takav gest i takvo postupanje i zato smo odlučili da odlikujemo gospodina Ricudisa najvećim odlikovanjem naše crkve – ordenom Svetoga cara Konstantina i da mu se na taj način simbolično zahvalimo za hrabro i junačko djelovanje – rekao je patrijarh Irinej.

Ricudis je tada izjavio da je za njega velika čast da primi orden, da je duboko ganut, ali i da smatra da nije dostojan ukazane časti i da je trebalo “svu čast da ima srpski narod”.

– Duboko sam ganut i nisam mogao da vjerujem da ću poslije 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osjećam blagodarnost pred svima vama – zaključio je tada Ricudis.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA