FBiH: Protest zarobio saobraćaj! (FOTO)

794
Foto: Klix.ba

Blokada saobraćajnica u Zenici, Tuzli i Sarajevu, koju su organizovali demobilisani borci tzv. Armije BiH, još uvijek traje. Saobraćajni kolaps je na ulazu u Sarajevo, a blokiran je autoput.

Odvijanje saobraćaja je u prekidu na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, u mjestu Donja Golubinja kod Žepča, na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), na petlji Šićki Brod u Tuzli, petlja Blatuša u Zenici i na Vogošćanskoj petlji u Sarajevu.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su potvrdili da je na Vogošćanskoj petlji u potpunosti obustavljen saobraćaj i prema Zenici (autoput) i prema Tuzli te da sarajevska policija osigurava proteste.

protest
Foto: Klix.ba

Kako javljaju prisutni koji su u kolonama nekoliko sati, stvorena je ogromna gužva, u automobilima ima djece, a jako je hladno, nemaju hrane ni vode.

Borci blokirali saobraćajnice u FBiH

Petlja Šićki Brod u Tuzli i dalje blokirana

I petlja Šićki Brod u Tuzli je i dalje blokirana. Grupa od blizu 300 demobilisanih boraca iz Gradačca, Srebrenika, Gračanice i Živinica još uvijek drže u blokadi petlju Šićki Brod u Tuzli zbog čega su se na putnim pravcima prema Sarajevu, Doboju i Orašju stvorile velike gužve.

Demobilisani borci su tuzlansku petlju blokirali jutros u 10 časova, a kako su rekli, na protestu će ostati do ispunjenja zahtjeva koje upućuju Parlamentu Federacije BiH, piše Klix.ba.

protest 3
Foto: Klix.ba

Riječ je o ukidanju boračkih organizacija kojih ima 1 600, utvrđivanju boračkog dodatka, te uspostavi tačnog boračkog registra.

Inicijator protesta bio je demobilisani borac Sulejman Fejzić zvani Fejza iz Srebrenika koji je preminuo prošle sedmice, a njegovi saborci od borbe za svoja prava danas nisu htjeli odustati.

Kako su rekli iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK), borački protest protiče bez incidenata, a tuzlanski policajci su raspoređeni na nekoliko lokacija.

Velike gužve stvorene su i na glavnoj autobusnoj stanici u Tuzli, s obzirom da autobusi zbog blokade petlje ne mogu saobraćati po ustaljenom redu vožnje.

Poručili da će M-17 biti blokiran sve dok im se ne ispune zahtjevi

Demobilisanim borcima danas se pridružila i nekolicina građana Zenice, a protiv niskih temperatura bore se vatrom koju su naložili pored magistralnog puta M-17.

Iz dežurnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su izjavili da je još uvijek u toku blokada magistralnog puta M-17 u mjestu Golubinja i Karuše.

Borci su istakli da će na magistralnom putu M-17 ostati koliko god bude potrebno da se ispune njihovi zahtjevi.

kolona
Foto: Klix.ba

Od jutros su se počele formirati kolone kamiona na magistralnom putu M-17 kod Zenice, a putnička vozila se preusmjeravanju alternativnim pravcima kroz grad zbog čega su oko 16 časova zabilježene veće gužve u centru Zenice.

Demobilisani borci za sada nemaju nikakvih povratnih informacija iz Sarajeva, ali se nadaju skorijem ispunjenju svojih zahtjeva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA