EBRD: Zapadni Balkan treba 200 godina da dostigne EU

407

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) upozorila da zemlje zapadnog Balkana prvenstveno treba da riješe problem produktivnosti, te da ubrzaju reforme.

Banka, takođe, naglašava da će ovim državama, ukoliko nastave usporenim tempom, trebati i do 200 godina da dostignu životni standard zemalja EU.

Usporen ekonomski razvoj

Kako se navodi, slab rad institucija, korupcija i dominacija vlade u nekim industrijama usporavaju razvoj Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

– Osnovni problem usporenog ekonomskog razvoja jeste niska produktivnost u cijeloj regiji. To je rezultat malih investicija, slabih institucija i teškog poslovnog okruženja – navodi EBRD u svom izvještaju objavljenom na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u Londonu.

Iako je privatni sektor glavni doprinos ekonomskom učinku u svih šest zemalja, vlada dominira u ključnim industrijama sa značajnim planovima privatizacije u budućnosti.

Produktivnost privatnog sektora širom zapadnog Balkana iznosi tek 60 odsto ukupnog nivoa koji EU traži.

EBRD navodi da je prosječna godišnja stopa rasta za period između 2001. i 2016. godine iznosio 3,2 odsto za zapadni Balkan, što znači da šest zemalja zapadnog Balkana mogu postići prosječni BDP po glavi stanovnika u EU za 60 godina.

Međutim, EBRD takođe naglašava da je brzina konvergencije znatno usporena u proteklih sedam godina.

Pesimistički scenarij

Region je ostvario prosječni godišnji rast u postkriznom periodu između 2009. i 2016. godine od samo 1,2 odsto, dok je između 2001. i 2008. godine iznosio 5,3 odsto u pretkriznom periodu.

Dakle, u okviru pesimističkog scenarija koji koristi postkrizne stope rasta, zemljama zapadnog Balkana bi trebalo više od 200 godina da se konvergiraju.

Optimistički scenarij koji koristi stope rasta prije krize, ipak bi omogućio da ovaj dio Balkana za 40-ak godina dostigne nivo EU.

– Potpuno približavanje EU zahtijevaće od država da implementiraju odlučan i sveobuhvatni program reformi u cilju povećanja produktivnosti i investicija – zaključuje se u izvještaju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA