Domaći umjetnici na poštanskim markama (VIDEO)

858

Savremena umjetnost u BiH dobila je svoja dva nova ambasadora. U pitanju se poštanske marke pod nazivom “Umjetnost” koje su Pošte Srpske pripremile kako bi podržale domaće umjetnike.

Upravo zato su na markama predstavljena djela umjetnika Mladena Miljanovića i Radenka Milaka koji su 2013. odnosno 2017. godine BiH predstavljali na Venecijanskom bijenalu.

– Ovo je jedan put i način da se naša umjetnost ili kolekcije muzeja u stvari, sve ono što je na neki način identitet našeg prostora, kroz neki drugi put ili neke druge medije, u ovom slučaju to je poštanska marka, nađe svoj neki put do svijeta – rekao nam je Radenko Milak.

Zadovoljan je i umjetnik Mladen Miljanović.

– Umjetnici obično posthumno dobiju marku. Tako da Radenko i ja možemo biti sretni, možda smo među rijetkim koji su to ovako još zdravi dobili. Sa druge strane to je sjajan način da Muzej savremene umjetnosti RS promoviše radove koje ima u svom vlasništvu – kaže Miljanović.

Promocija nove marke održana je u Muzeju savremene umjetnosti RS, koji je i bio jedan od inicijatora učešća domaćih umjetnika na najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti. Upravo se u fundusu ove institucije nalaze djela predstavljena u Veneciji.

– Prigodna poštanska marka izdata je na osnovu programa o izdavanju poštanskih maraka za 2018. godinu, u nominalnoj vrijednosti od 0.90 i 1.70 KM , u tiražu od 15 000 komada. Izdanje prati i prigodan FTC koverat koji više govori o samoj poštanskoj marki – otkrila nam je Jasminka Krivokuća, direktor “Pošta Srpske”.

– U tome se zahvaljujem Nebojši Đumiću dizajneru “Pošta Srpske” koji je osmislio ovo izdanje i koji je jedan nimalo lak zadatak uspio da prenese na vrlo mali zadati prostor kakav je veličin poštanske marke – istakla je Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS.

Muzej nastavlja sa svojim aktivnostima i već u petak 23. februara biće održana prezentacija nagrade Zvono iza koje stoji Udruženje SKLOP. Rok za prijave je 30. april. a konkurs je otvoren za sve studente i umjetnike do 40 godina starosti.

– Sandra Badvić kao organizator i koordinator nagrade, te večeri će upoznati sve one koji dođu ovdje koje su to osnove. Kao treba da izgleda portfolio, odakle potiče nagrada i od kud u Banjaluci informativno veče. Ono što je važno spomenuti jeste da nagrada zvono podrazumijeva dvomjesečni rezident i stalni boravak u Njujorku ali i izložbu u BiH nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država – dodaje Branka Šestić, PR menadžer Muzeja savremene umjetnosti RS.

Aktivnostima tu nije kraj. Za početak godine štampana je i publikacija “Inventure” u kojoj su sažete razne aktivnosti održane u Muzeju tokom 2017. godine. Nakon izložbe “Paralele” kojom je počela nova godina, trenutno je postavljena izložba Petra Lubarde, koju svi zainteresovani mogu pogledati u naredna dva mjeseca.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA