Dodik: Jugoslovenstvo najveća srpska zabluda

668

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jugoslovenstvo bilo najveća srpska zabluda, a da je Hrvatska izvukla najviše koristi.

Dodik je za Prvu televiziju rekao da je Kosovo najvažnije državno, a Srpska najvažnije nacionalno pitanje, jer u njoj živi više od 1,5 miliona Srba. On je rekao da je zamolio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne odvaja pitanje Kosova od pitanja Republike Srpske.

Dodik je za TV “Prva” rekao da se do dolaska Vučića na vlast mislilo da je riješeno pitanje Kosova i da je bila namjera međunarodne zajednice da ponizi Srbiju, ali zahvaljujući Vučiću Kosovo se ponovo vratilo kao nacionalno i državno pitanje Srbije broj jedan.

On je podsjetio da Vučić govori da je za Kosovo potreban kompromis, te da je najveći uspjeh današnje politike Srbije što postoji sada zvanični stav međunarodne zajednice da se traži razgovor i kompromis Prištine i Beograda.

Kada je riječ o deklaraciji o očuvanju srpskog naroda, Dodik je rekao da nije usvojena na Sretenje, kada je najavljeno, zbog predstojećih beogradskih izbora, kako se ne bi patriotske i nacionalne ideje dovele u poziciju predizborne kampanje i da je to pametna Vučićeva odluka.

On je kritkovao pojedine političare iz opozicije u Srbiji, rekavši da za njega niko ne valja ko kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina i da je treba ukinuti kao što kaže Čeda Jovanović ili Saša Janković.

Predsjednik Srpske je naveo da je za njega svako na drugoj strani ko je protiv Republike Srpske i ko pokušava da joj napravi teret pričama da ne valja i da je remetilački faktor.

– U Srbiji imate ljude koji su rođeni da budu protiv nečega, sad su protiv Vučića samo zato što pokazuje državnički manir u rješavanju ozbiljnih pitanja. Vučić stabilizuje javne finansije, a odjednom se čuje nešto protiv, političar se cijeni šta je ostavio iza sebe, a Vučić iza sebe ostavlja ozbiljne objekte – rekao je Dodik.

Jugoslavija je bila zabluda srpskog naroda

– Hrvati imaju problem jer su majorizovani u BiH. Evo ja im dajem saglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu. Problem je sa istorijom, jer su se Hrvati ujedinili sa muslimanima kad su proglašavali nezavisnost BiH, sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko – istakao je Dodik.

O razlozima za kandidaturu na mjesto člana Predsjednišva BiH, Dodik je rekao da ga je „baš briga za Sarajevo, ali da je stvar odgovornosti i toga da je previše oteto Republici Srpkoj“.

– Želimo da stvar vratimo na nivo Ustava. Ali ništa se neće riješiti ni u mom mandati. BiH je nerješivo čvorište – dodao je.

Dodik je rekao i kako je jugoslovenstvo bilo najveća srpska nacionalna i politička zabluda.

– Hrvatska je iz Jugoslavije izvukla najviše koristi. A Srbi su praktično oslobodili Hrvatsku, ali Srbi sada imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. Ideja o Deklaraciji Srbije i RS je odlična i potekla je od predsjednika Vučića – istakao je.

Kada je riječ o posjeti Vučića Hrvatskoj, Dodik je rekao da je Vučić pokazao da se ne boji da dođe i suoči sa problemom, te da je važno što u razgovorima o regionalim pitanjima ima u vidu i interese Republike Srpske.

On je rekao da nije upoznat sa time da je na sastanku Vučića i hrvatskog predsjedika Kolinde Grabar Kitarović bilo riječi o redefinisanju odnosa u BiH, ali je potpuno siguran da je Vučić na tom sastanku, ma koja bila tema, iznio srpske strateške interese.

Dodik je rekao da kao član Predsjedništva BiH ne bi otišao u Srebrenicu da oda poštu žrtvama.

– Da odem u Srebrenicu, pa da prođem kao Vučić – evo već dvije godine niko neće tamo da istraži zašto su htjeli da ga ubiju. Ja veoma poštujem to što je Vučić uradio, ali mislim da ne treba nešto da se izvinjavamo njima. I nama se niko ne izvinjava – rekao je Dodik i oddao da je bio svjedok kada je Vučić u Mostaru potezao pitanja koja su važna za Republiku Srpsku.

– Ne vidim zašto on ne bi razgovarao u ime RS. Bilo je samo bitno kada je Bakir Izetbegović išao u Istanbul da se naglasi da on predstavlja Bošnjake, a Edoganu bih rekao da njegova podrška Bošnjacima deli Bosnu i Hercegovinu – naglasio je.

Sve će biti lakše kad Tramp preuzme sve konce u Americi

Govoreći o američkim sankcijama protiv njega, Dodik je rekao da one opstaju, jer na mjestu za sankcije sjedi isti čovjek iz stare Klintonove administracije, ali da je za njega najvažnije da zbog tih sankcija Srpska nema problema.

On je izrazio uvjerenje da će biti sve lakše objasniti kada američki predsjednik Donald Tramp “preuzme sve konce” u SAD.

– Ja sam preferirao Trampa, srpska nacionalna zajedica u Americi je glasala za njega, zato sam dobio sankcije, između ostalog. Nisam imao problem dok se nije pojavilo moje ime na pozivu za inaguguraciju Trampa” -rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da on nije ni američki, niti ruski čovjek, nego čovjek naroda u Srpskoj i da će biti u politici sve dok narod glasa za njega.

Na pitanje da li je sa Vučićem razgovarao o tome da Srpska krene putem nezavisnosti, Dodik je rekao da je Srbija ozbiljna zemlja, a Vučić ozbiljan državnik, te da je zvaničan stav Srbije da poštuje Dejton i BiH sastavljenu od dva entiteta i tri naroda, i da to dominira u njihovim razgovorima.

– Vučić jasno kaže da poštuje Dejton i teritorijalni integritet BiH, ali isto tako da niko ne može da zabrani da štiti pravo Republike Srpske po Ustavu i da Srbija voli Srpsku – naglasio je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA