Boris Tadić: Srbija će na “crnu listu”!

1129

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić je ponovo upozorio na štetne posljedice koje će Srbija imati zbog stavljanja na “crnu listu” međuvladine organizacije FATF. Ta organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, tvrdi Tadić.

– Ova činjenica osramoćuje Srbiju u međunarodnoj finansijskoj i političkoj instituciji i najvjerovatnije će već u martu Evropska komisija predložiti Evropskom parlamentu stavljanje Srbije na crnu listu zemalja, koja ugrožava evropski sistem finansija i ugroziće sistem finansiranja u budućnosti i investicije u Srbiji i uopšte reputaciju zemlje – rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Beogradu ističući da Vlada prikriva te informacije.

On je rekao da je bilo prilike da se nedostaci isprave, ali da to nije učinjeno i da se Srbija suočava sa ogromnim problemima za koje najveću odgovornost snosi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Dušan Vujović.

– Posljedice će biti katastrofalne po našu zemlju, po reputaciju naše zemlje kao članice UN i pretendenta na članstvo u EU, a biće katastrofa i po budući ekonomski razvoj naše zemlje, uprkos što Vučićev režim prikazuje nevjerovatne rezultate lažući i obmanjujući građane kakva je stvarna situacija u Srbiji. Mi smo posljednja zemlja po svim parametrima u regionu – rekao je Tadić.

On je rekao da je vlast povezana sa organizovanim kriminalom, da su u porastu mafijaška ubistva što je, kako je dodao, na nekim od prethodnih konferencija i nagovijestio da će se desiti.

Tadić je kazao da neće odustati od postavljanja pitanja sve dok na njega ne dobije odgovor – šta su Vučić, Vlada Srbije i BIA uradili kada im je ubijeni predsjednik Građanske inicijtive SDP Oliver Ivanović ukazao na prijetnje kojima je izložen.

On je istakao da je bila njihova obaveza da ga zaštite kao što je on kao predsjednik Nacionalnog savjeta za bezbjednost to učinio Vučiću i Tomislavu Nikoliću kada su tražili zaštitu od Vojislava Šešelja poslije napuštanja Srpske radikalne stranke.

Tadić je kazao da se Srbija danas suočava sa ogromnom opasnošću po bezbjednost ove zemlje, a da je ona “posljedica zakonomjernih i direktnih odnosa SNS i SRS”.

On je javno postavio pitanje lideru SRS Vojislavu Šešelju da li su ubice Zorana Đinđića bili članovi SRS-a.

– Lider SRS mora da odgovori na to pitanje. Kako se hvalio informacijama iz kriminalnih krugova pred ubistvo Zorana Đinđića, ja ga danas pozivam da javno odgovori da li su možda neki pripadnici zemunskog klana bili i članovi SRS-a – pitao je Tadić.

On je kazao i da je kampanju SNS-a 2012. godine finansirao trgovac oružjem Slobodan Tešić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA