Bivši radnici NATO i EUFOR-a u BiH najavili masovni protest

539

Nekoliko hiljada bivših radnika u misijama NATO i EUFOR-a u BiH organizovaće u petak, 23. februar, masovne proteste ispred Glavnog štaba EUFOR-a i NATO u Butmiru kod Sarajeva, zbog uskraćivanja prava na naknade i rješavanja statusa zaposlenih, navodi se u otvorenom pismu njihovih advokata.

Advokati su ponovo skrenuli pažnju na krajnje nekorektan, bezobziran i nezakonit odnos i stav međunarodnih snaga i domaćih zvaničnika prema dvadesetak hiljada bivših radnika, kojima je nezakonito uskraćeno i onemogućeno ostvarivanje prava na naknade i rješavanja statusa zaposlenih.

Oni od 2010. godine potražuju naknade po osnovu radnopravnog statusa, naknade za doprinose, regres, ishranu u toku rada, prevoz, otpremnine, a do danas nisu uspjeli izdejstvovati nijednu pravosnažnu odluku, navodi se u otvorenom pismu koje su uputili advokati Avdo Salihbegović i Hajrudin Kapetanović.

U pismu se navodi da su zaposleni u EUFOR-u u cijelosti uspjeli kompromitovati “nezavisne” komisije, koje bi trebalo na nepristrasan način, na osnovu dokaza izvedenih u postupku,da donesu odluku na osnovu zakonskih odredbi.

– S obzirom na to da je kompletna organizacija i kontrola tih postupaka u rukama rukovodećih ljudi iz ovih snaga, naš uticaj na korektnost i pravičnost, gotovo je nemoguć – navodi se u pismu.

Advokati napominju da je nerješavanjem statusa dvadesetak hiljada državljanja BiH od 2010. godine, oduzeto pravo na uvezivanje radnog staža, pravo na penziju, pa samim tim i na zdravstvenu zaštitu, te i sva ostala prava.

Bivši radnici su preko advokata, posljednjih nekoliko godina u kontinuitetu tražili od svih nivoa vlasti u BiH da se uključe i stanu u zaštitu svojih građana i njihovih prava.

– Da li je moguće da najveća vojno-politička organizacija na svijetu, kao poslodavac u ovom slučaju, osporava prava našim klijentima, a svim svojim radnicima van BiH, kontinuirano kao i svaki poslodavac, omogućava ostvarivanje istih tih prava ispunjavajući svoju zakonsku obavezu – dodaje se u pismu.

Paradoksalna je situacija da je u ovom slučaju “smetnja” u ostvarivanju tih prava, upravo međunarodna zajednica koja je isključivo i angažovana zbog implementacije zapadno-evropskih standarda, koje sama ne poštuje, ocjenjuje se u pismu.

Kritike su upućene i svim nivoima vlasti i svim funkcionerima U BiH, jer, kako se navodi, ne žele da pomognu državljanima BiH da ostvare svoja prava.

Pismo je upućeno generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, Glavnoj komandi NATO-i EUFOR-a u BiH, šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku, Predsjedništvu BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, predsjednicima Republike Srpske Miloradu Dodiku i Federacije BiH (FBiH) Marinku Čavari, te vladama Republike Srpske i FBiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA