“Askeri” kao radikalni islamisti, “Srbska čast” bi širenje u Srpsku!?

806

Procjena opasnosti koju organizacije “Srbska čast” i “Askeri” predstavljaju za mir i bezbjednost, te izvještaj o njihovom djelovanju, trebalo bi do kraja sedmice da bude dostavljen Parlamentu BiH.

Izvori otkrivaju da su izvještaje o bezbjednosnoj situaciji, s posebnim naglaskom na djelovanje pomenutih organizacija koje su proteklih dana dospjele u žižu javnosti, odvojeno sastavile sve policijske i bezbjednosne agencije u BiH.

U tim dokumentima se, prema tvrdnjama sagovornika, između ostalog navodi da “Srbska čast” zvanično nije registrovana kao nevladina organizacija ili udruženje u Republici Srpskoj, ali da su postojale tendencije da se to dogodi.

S druge strane, u dijelu izvještaja koji se odnosi na “Askere” zaključak je da se radi o organizaciji sa snažnim vehabijskim uticajem, čiji je cilj radikalizacija bošnjačke omladine.

– Na zahtjev članova Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Ministarstvo bezbjednosti je još početkom februara trebalo da dostavi izvještaj o djelovanju paravojnih organizacija na teritoriji zemlje. Međutim, taj posao se razvukao do kraja mjeseca. U sastavljanju tog dokumenta učestvovali su MUP RS, Federalna uprava policije, SIPA, OBA, kao i svih deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova – ističu sagovornici, piše EuroBlic.

Oni tvrde da su nadležne bezbjednosne agencije prikupile prilično čvrste dokaze o tome da su pripadnici “Srbske časti”, organizacije koja je zvanično registrovana u Srbiji, planirali svoje širenje u Republici Srpskoj.

U isto vrijeme je djelovanje “Askera”, prema njihovim riječima, neodvojivo od aktivnosti radikalnih islamističkih grupa u Federaciji BiH.

– Članovima parlamentarne komisije biće predstavljen izvještaj koji je sastavljen od podataka svih bezbjednosnih i policijskih agencija. Poslije toga je vjerovatno da će rasprava o bezbjednosnosnoj situaciji biti održana u oba doma Parlamentarne skupštine BiH – tvrde izvori.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrđuje da bi izvještaj o djelovanju “Askera” i “Srbske časti” do kraja ove sedmice trebalo da bude predat članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH.

– Znam da je izvještaj napravljen, ali vjerujte da ga još nisam uspio pročitati zbog objektivnih razloga, odnosno službenog odsustvovanja iz BiH. Ono što je sigurno jeste to da će izvještaj za koji dan biti proslijeđen nadležnima u Parlamentu BiH – obećava Mektić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, Sifet Podžić, tvrdi da mu nije poznato da je izvještaj o stanju bezbjednosti završen, ali da će, kako ističe, u zavisnosti od sadržaja tog dokumenta zavisiti da li će članovi komisije tražiti održavanje zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH.

– Prošle sedmice sam poslao urgenciju ministru bezbjednosti u vezi s tim pitanjem. Smatram da bi o izvještaju trebalo da se raspravlja jer se radi o bezbjednosti građana ove zemlje – ističe Podžić.

Mektić: Zabraniti militante

Na novinarsko pitanje da li nadležne institucije razmatraju mogućnost zabrane djelovanja “Srbske časti” i “Askera” u BiH, ministar bezbjednosti Dragan Mektić dao je uopšten odgovor.

– Ukoliko se utvrdi da bilo koja organizacija ili udruženje predstavljaju opasnost po mir i sigurnost građana, sigurno je da bi takve organizacije trebalo zabraniti. Bez obzira s koje strane dolazile. Ljudima su potrebni mir i ekonomski napredak, a ne militanti koji huškaju na nove sukobe – kaže Mektić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA