Afera “Jabuke”: Šarović ima “lijek” za prevare?

626
Mirko Šarović

Ako u ovih nekoliko dana ne dobijem odgovor od nadležnih institucija u vezi sa otklanjanjem problema zabrane izvoza jabuka u Rusiju, predložiću rješenja za usavršavanje sistema koja će biti u skladu sa Ustavom i zakonima, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Neću čekati mjesecima da dobijem odgovor sa bilo koje adrese u BiH – rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, suspenzija izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nije problem samo Ministarstva spoljne trgovine BiH nego i drugih nadležnih tijela s obzirom da su fitosanitarna oblast i inspekcija u nadležnosti RS i FBiH.

– Ministarstvo je sa svoje strane već predložilo mjere kako bi u budućnosti ovakvih situacija bilo što manje, ali o tome ne odlučuje samo Ministarstvo već i druga nadležna tijela – dodao je Šarović.

On je podsjetio da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te Uprava za zaštitu bilja BiH, pozvali rusku stranu na zajednički sastanak u Moskvi ili bilo gdje drugo kako bi bili pokrenuti razgovori o ukidanju suspenzije BiH za izvoz jabuka u Rusiju.

– Znam šta je potrebno da uradimo da bismo nastavili normalno da izvozimo jabuke u Rusku Federaciju. Ttreba da suzimo prostor za moguće prevare i sa tim treba da budu načisto svi oni koji učestvuju u ovom poslu, prije svega nadležna inspekcijska i druga tijela u entitetima – naglasio je Šarović.

Navodeći da nema povratka nazad, Šarović je dodao da se traga za lopovima i prevarantima.

– Sa tim moramo da se suočimo i da kažemo da ovo vjerovatno nije jedini slučaj – naglasio je Šarović, navodeći da se provjerava da li u ovim prevarama učestvuju i pojedinci iz nadležnih institucija.

Prema njegovim riječima, potrebno je utvrditi gdje je završilo 17 000 tona jabuka iz Poljske, da li su sve pojedene u BiH ili su završile na nekom drugom mjestu.

– Sa svoje strane ću dati puni doprinos tome, ali drugi ne treba da se sakrivaju iza priča o nekakvim prenosima nadležnosti, nego da sjednemo i nađemo rješenja – rekao je Šarović.

Ističući da će u suprotnom BiH 10 godina čekati da joj se otvore vrata za izvoz u Rusiju, on je dodao da je ruska strana jasno poručila da BiH treba da uspostavi siguran sistem u kojem će prodavati svoje jabuke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA