Problemi sa snijegom na sjeverozapadu Srpske

559
Foto: Ilustracija

Zbog jakog snijega, ali i prognoza da će padati i sljedeće sedmice, u desetak opština u BiH dežurne službe su u punom pogonu, a Petrovac – Drnić jedini u RS je proglasio vanredno stanje.

U osnovnoj školi u Driniću nastava je obustavljena, a na pauzi su i radnici Šumskog gazdinstva, jer je u šumama napadalo i do dva metra snijega.

Kako kaže šef Civilne zaštite u Driniću, Miloš Balaban, pet ispravnih mašina za čišćenje snijega danonoćno je u pogonu, ali putari ne znaju kuda bi sa nagomilanim snijegom, jer ga je do juče već napadalo 80 centimetara na putevima, a najavljuju se nove padavine.2

U Krupi na Uni lokalni putevi su očišćeni, ali nisu bezbijedni za saobraćaj, kaže načelnik ove opštine Mladen Kljajić.

– Nemoguće je očistiti snijeg cijelom širinom puta, jer ga je napadalo, u višim predjelima, i preko 80 centimetara – kaže Kljajić i najavljjuje da će tražiti pomoć od susjednih opština i Civilne zaštite RS, piše EuroBlic.

U OŠ “Branko Ćopić” u Krupi na Uni, nastava je obustavljena, iako puteve čiste i mještani svojim traktorima.

Zatvorene su i područne škole u Rašću, Maloj Novskoj Rujiški kod Novog Grada. Direktorka OŠ “Sveti Sava” Marina Ovuka kaže da zbog snijega na putevima ni đaci ni nastavnici ne mogu da stignu bezbijedno do ovih škola. U područnoj školi “Branko Ćopić” u Donjim Agićima nastava je obustavljena od srijede, a centralna škola ima problema sa strujom i grijanjem, pa su časovi skraćeni.

Unskosanski kanton u problemima

U Federaciji BiH, najteža je situacija u Unskosanskom kantonu, a u Kantonu 10 problema ima jedino u okolini  Grahova, gdje su sela Preodac, Tiškovac i Tičevo, koja su nekoliko dana bila zavijana. Putevi do ovih sela juče su očišćeni.

– U osnovnu školu i u Centar za djecu ovih dana dolazi znatno manje djece nego inače, ali to je kod nas zimi normalno – kaže Danka Zelić iz Udruženja građanki “Grahovo”.

snijeg-goranci-veljaca2

Stanje je normalno, uprkos visokom snijegu i na prevoju Čemerno i u Kalinoviku, gdje, kako kaže načelnica ove opštine Mileva Komljenović, narod naviknut na smetove.

Na putevima istočne Hercegovine nema zastoja, osim preko prevoja Morine kod Nevesinja, koga su ljubitelji prirode prozvali “Evropski Tibet”.

Srušen krov na školskoj sali

U Bihaću je juče napadalo 82 centimetra snijega, a od njegove težine srušen je krov na fiskulturnoj sali u Mješovitoj srednjoj školi.

Povrijeđenih nije bilo, jer je sala na kojoj je stradao krov još u izgradnji, a nastava ipak obustavljena.

Iz Zavoda za javno zdravstvo obavijestili su građane Bihaća da je na osnovu uzetih uzoraka vode od 19. februara i urađenih parametara mikrobiološke i fizičko-hemijske analize voda u momentu uzorkovanja bila zdravstveno neispravna, zbog čega su savjetovali prokuvavanje vode prije upotrebe do daljeg.

Kantonalno Ministarstvo obrazovanja odlučilo je da od ponedjeljka ponovo obustavi nastavu u svim školama Unsko sanskog kantona, zbog vremenskih neprilika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA