Mokri kolovozi i sniježni nanosi otežavaju saobraćaj

509

Saobraćaj se na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) odvija po mokrim i klizavim kolovozima, na zapadu jak vjetar stvara snježne nanose, a na dionicama pored rijeka i u višim predjelima ima magle, poledice i ugaženog snijega na kolovozu, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Jak vjetar jutros stvara snježne nanose na dionicama Kupres-Šujica, Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar i Bosansko Grahovo-Strmica.

I dalje je na snazi privremena obustava saobraćaja na regionalnom putu Ulog-Klanci preko prevoja Morine zbog snježnih smetova.

Zbog snježnih nanosa na regionalnom putu Rakitno-Blidinje na snazi je zabrana saobraćaja za vozila mase veće od tri i po tone.

Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima na dionicama Bihać-Cazin-Velika Kladuša, Srbljani-Bosanska Krupa i Bihać-Bosanski Petrovac.

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Bijeljina-Tuzla, Doboj-Tuzla-Kalesija, Srebrenik-Orašje, Sarajevo-Olovo i Novi Travnik-Bugojno.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a postoji i mogućnost obrušavanja snježnih lavina, naročito na putnom pravcu Dobro Polje-Brod na Drini.

download

Iz AMS vozačima savjetuju maksimalno opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je neophodna i zakonski obavezna.

Na dionici magistranog puta Banjaluka-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem prema Doboju u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice u Prnjavoru, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će regulisati privremena signalizacija. Predviđeno je da radovi traju do 14. aprila.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor i na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Kroz grad Bijeljinu i dalje je na snazi obustava saobraćaja u ulicama Srpske vojske i 27. marta zbog radova na magistralnom putu Bijeljina-Glavičice. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

Zbog izgradnje vodovoda u Šnjegotini (opština Čelinac) izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Ukrina-Klupe. Predviđeno je da radovi traju do 20. marta.

Jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Obudovac dva-Lončari. Radovi na ovom putnom pravcu trebalo bi da traju do 30. juna.

Zbog aktiviranih klizišta jednom saobraćajnom trakom saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se usporeno saobraća na magistralnom putu Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica.

Na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do u toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, pa se saobraćaj odvija preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

images

Na području distrikta Brčko u toku su radovi na magistralnom putu na dioncama Lončari-Brčko jedan (granica Republike Srpske i distrikta) i Brčko dva (granica Srpske i distrikta) – Donja Bukovica zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

Na području Banjaluke zbog izgradnje kružne raskrsnice na Rebrovcu, na magistralnom putu prema Čelincu izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U FBiH na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Vozačima se savjetuje da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Obustava saobraćaja i dalje je na snazi obustava saobraćaja na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša za teretna vozila čija masa prelazi sedam i po tona zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA