Umjesto Kasarne “Sarica”, vrtić, igralište i škola (VIDEO)

1161

Kasarna Sarica se kompletno preseljava u Zalužane. Kroz dva mjeseca Mjesna zajednica Trn će dobiti ogroman prostor, a u planu im je različit društveni sadržaj. Nekadašnju kasarnu će, po svemu sudeći, zamjeniti mnogo toga korisnijeg za mještane Trna.

Vježbe i galamu Specijalne jedinice policije Republike Srpske od sada će zamijeniti dječija graja. Specijalci polako pakuje kofere i odlaze u Zalužane, a na mjestu Kasarne Sarica u Trnu stižu vrtić, igralište i škola. Planovi opštine Laktaši bar za sada idu u tom smjeru. Kažu da su održali panel diskusiju sa građanima i odredili prioritete. Pored ovih, postoje ideje i za mnoge druge društvene sadržaje.

– Postoji ideja da se jedan dio tih objekata koji su tamo, koristi kao poslovni inkubator u određenom periodu, ne trajno.Nama sve te prostorije trebaju za društvene sadržaje.Na drugom dijelu je fiskulturna dvorana i jedno skladište koje je u dobrom stanju i koje bi moglo koristiti kao sportska dvorana.Imamo ideju i da obrazujemo školu, strukovnu školu za kadrove koji nedostaju opštini Laktaši – rekao nam je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Ponosni su mještani Trna na obučenost specijalaca. Ali ipak kažu da im neće nedostajati. Puno je važnije što će, nadaju se, dobiti i pored pedagoških ustanova, prostorije za amablantu. Iz Mjesne zajednice Trn će se i za to boriti. Prostor od 63 hektara je kažu dovoljan za mnogo toga.

– Tu je bilo prijedloga i za izgradnju stambeno poslovnih prostora, zatim planirano je izmještanje kancelarija Komunalnog preduzeća koje imamo, zatim što je važno, proširenje postojećeg Doma zdravlja, jer bi mogle i nove ordinacije da se naprave na tom lokalitetu – otkriva Boban Borojević, predstavnik MZ Trn.

Građane Trna čeka u narednom periodu i javna rasprava o ovim pitanjima. Ne sumnjaju da će većina prijedloga biti usvojena. Posebno će se insistirati na sadržaju za mlade.

Trn je i najbrojnija mjesna zajednica sa preko 12 000 stanovnika. Za par dana se očekuje izrada regulacionog plana za čitav kompleks.Izdvajanjem iz budžeta će se odmah krenuti u sanaciju postojećih objekata.

Ono što je izvjesno jeste da bi mještani Trna već ove godine mogli da dobiju vrtić na prostoru Sarice,bar prema riječima načelnika.

Jelena Bojanić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA