Doboj: Otvorena izložba Škole slikanja “Pikaso”

590

Radovi polaznika Škole crtanja i slikanja “Pikaso” i kreativne radionice “Mali Pikaso” izloženi su u Galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje. Izložba radova četvrte sezone prikazala je kreativnost polaznika, ali i napredak mladih umjetnika.

Svaki od 20 polaznika usavršio je tehnike kojima je ranije radio, a savladali su kažu i neke nove.

– Meni je ovo bilo veoma poučno, zato mislim da ću nastaviti da se bavim ovako slikanjem. Profesorka je mnogo pomagala sa sjenkama, sa tehnikom, sa korištenjem boja, četkica, po tom pitanju mnogo sam naučila od nje, a i sama sam istraživala, internet, knjige, drugi izvori, drugi umjetnici, tako da je bilo veoma zanimljivo – otkrila nam je Marta Vulić, polaznik radionice.

Sa njom se složila i Valentina Stojanović.

– Bilo mi je jako zanimljivo, da radim mnoge stvari. Akvarel, npr što mi je bilo jako jako drago, stvarno sam se oduševila. // Radila sam i sa glinom, naučila sam tehnike tako kako da radim, kako da modelujem – kaže Valentina.

Jedan od polaznika Kreativne radionice “Mali Pikaso” je i Anja Aladžić, koja jedva čeka da počne novi ciklus. Podršku za bavljenje ovom umjetnošću, Anja ima i od svojih roditelja. Pored stečenih vještina, kažu da su radionice bile odličan vid zabave.

– Naučila sam mnoge stvari da crtam, sjenčim, da pravim od gline mnoge stvari. Je l’bilo zanimljivo? Mnogo zanimljivo. Jesi li imala mnogo drugara tamo? Paaa da – dodaje Anja.

Radionice su imale dva osnovna cilja, prvi je da polaznici steknu određena znanja iz oblasti likovne kulture, a drugi je da se uz sticanje novih vještina dobro zabave. Odrasli polaznici su po prvi put imali priliku da rade sa akrilom i uljem na platnu, dok su mlađi svoje skulpture pravili od gline i plastelina.

– Ja sam zaista, pa čak i u dnevnik koji sam vodila, svaki put sam beležila kako sam oduševljena njihovim rezultatima. Kada pogledate neke kombinovane tehnike, kloje su njima bile interesantne, jednostavno vas oduševi njihova kreativnost i njihova maštovitost, ali prije svega ona volja i elan za rad – istakla je Mirjana Mladenović, profesor na radionicama.

Radionice crtanja i slikanja trajale su tri mjeseca. Iz Pikasa poručuju da već postoji interesovanje i za naredni ciklus radionica.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA