Vinari i vinogradari obilježili dan Svetog Trifuna (VIDEO)

509

Vinari i vinogradari proslavljaju danas svog zaštitnika, Svetog Trifuna. Vinogradarsku slavu obilježili su i trebinjski vinari. Tradicionalno su ušli u svoje vinograde i vinom zalili čokote da bi im i ova godina donijela najbolje i najkvalitetnije plodove njihovog rada.

Sveti Trifun obilježen je i u Carskim vinogradima Podruma “Vukoje”. Zima je, kažu, bila blaga, pa su do sada uspjeli da orežu više od 70 odsto čokota.

– Gledali smo svaki dan, kao što je i ovaj predivan danas, da iskoristimo da radimo i da orežemo naše čokote da ih nahranimo, kao što smo vam i sada pokazali vinom, da ti čokoti daju grožđe kao što je bilo i prošle godine, jer 2017. je bila jedna velika berba , očekujemo, naravno, ovo je i najava te nove berbe 2018. nadam se biće uspješna kao i ove posljednje tri godine – rekao nam je Radovan Vukoje, Podrumi “Vukoje”.

Uspješnu godinu, kažu, već u januaru najavile su nove nagrade. Priznanje za kvalitet stiglo je iz Kine. Na azijski kontinent i ove godine planiraju da izvezu oko 45 000 flaša vina.

– Ono što je limitirajući faktor kod nas je to što mi proizvodimo isključivo sa svog vinograda, sa dva lokaliteta Zasad polje i ovoga Carskog vinograda, tako da koliko naši vinogradi daju dobrog grožđa, toliko ćemo napraviti dobrog vina. Nije problem vino plasirati, najveći je proble m zadržati taj kontinuitet kvaliteta što svake godine stremimo i što želimo da dignemo na još veću ljestvicu – dodaje Vukoje.

Radove u vinogradu na Svetog Trifuna, započeo je i trebinjski vinar Ranko Petijević. Kada su rod i kvalitet grožđa u pitanju, od ove godine očekuje da će biti podjednako uspješna kao i prethodna, koja je bila jedna od najboljih.

-Jedna od najboljih godina, zadnjih sedam, osam godina što se tiče vina i kvaliteta grožđa. Vina su dobra, već se može reći da su dobra za ovu godinu, samo ih treba popiti. Što se tiče orezivanja, kako to kod Vas ide, koliko ste već uradili? Pa nisam žurio, za Trufun se dan počinje, ima vremena, narednih mjesec dana, nije kasno, tako da će sve stići i nadam se da će i ova godina biti dobra – kaže Petijević.

OFF4: Vinogradari na dan Svetog Trifuna vinom zalijevaju čokote da bi vinograd povratio snagu, poslije dugog zimskog mirovanja. Svetog Trifuna neke srpske porodice slave kao krsnu slavu. Njemu se mole da zaštiti polja od poplava, grada i štetočina.

Prema narodnom vjerovanju, ako na dan Svetog Trufuna pada kiša ili snijeg godina će biti rodna i plodna. Iako je u Trebinju osvanuo sunčan i vedar dan, trebinjski vinari ipak očekuju dobar rod i kvalitetno vino.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA